Premijer liga

Spektakularni Erling Haland izjednačio rekord Kevina Filipsa u Premijer ligi

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

09.04.2023 08:54
Spektakularni Erling Haland izjednačio rekord Kevina Filipsa u Premijer ligi Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Nema stajanja za Mančester siti i Erlinga Halanda. "Biciklicom" protiv Sautemptona (4:1) postigao je 30. gol u Premijer ligi u 27 mečeva i izjednačio je rekord Kevina Filipsa (1999/2000) koji je u debitantskoj sezoni postigao isti broj pogodaka kao i Norvežanin.

Golgeter Sitija pred sobom ima još dva dostignuća. Mohamed Salah (Liverpul) je sa 32 pogotka rekorder po broju golova u jednoj sezoni sa 38 kola, dok su Endi Kol (1993/94) i Alan Širer (1994/95) postizali po 34 pogotka u 42 kola i drže rekord kao najefikasniji igrači u istoriji. Haland ima još devet utakmica da dostigne i ova dva rekorda, a kako niže pogotke, a ukupno je u sezoni dostigao brojku od 44 pogodaka, brzo će ispisati istoriju.

"Imali smo neverovatne dve decenije sa Kristijanom Ronaldom i Lionelom Mesijem, ali Haland je već na tom niovu. Drugi gol je bio neverovatan, nije lako postići gol "biciklicom". Naše gazde su ga i kupili za ovakva dostignuća, Nismo igrali najbolje, ali on je sve rešio", hvalio je igrača menadžer Pep Gvardiola.

Kevin de Brujne je asistirao Halandu za prvi od dva gola uz jubilarnu 100. asistenciju u 237 mečeva Premijer lige.

"Nestvarno je kako Erling postiže golove. Nikad nisam video ništa slično, mene bi odveli u bolnicu da sam pokušao da uradim što i on. Haland je srećan ovde, zna da ćemo mu kreirati mnogo prilika i on ne želi da ode na pauzu", šalio se posle meča Kevin de Brujne.

Za svoja dostignuća, kaže Belgijanac nije svestan:

"Postigli smo mnogo golova za ovih osam godina koliko sam ovde. Uvek se radujem kad namestim pogodak saigraču. Dostići 100 asistencija je zaista lepo ostvarenje, možda ću biti svestan šta sam uradio tek kada završim karijeru".