Premijer liga

Everton još nije prodat: Amerikanci su danas probili poslednji rok

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.06.2024 22:16
Gudison Park, dom Evertona Guliver
Gudison Park, dom Evertona

Everton je nekako uspeo da obezbedi opstanak u Premijer ligi uprkos kazni oduzimanja bodova i navijači, ali i vlasnik Farad Moširi nadali su se da će od danas klub predvoditi američki konzorcijum "777 Partners". Ali, kako prenosi "BBC", američki investitori su danas probili poslednji rok i nisu uspeli da preuzmu klub, pa će se u Evertonu okrenuti možda i drugim rešenjima.

Amerikanci su još u septembru 2023. godine postigli dogovor sa Moširijem o kupovini 94 odsto akcija kluba i imali su posle dva odlaganja do 1. juna 2024. godine da završe transakciju.

Amerikanci još od kraja decembra prošle godine ne mogu da ispune tražene uslove dobijene od Premijer lige. Naime, rukovodstvo najjače lige na svetu prvo je u maju tražilo od Mošrija da "777" pruži dokaz o sredstvima da svoj kredit od 200 miliona funti namenjenih Evertonu pretvori u vlasnički kapital. Takođe, želeli su i dokaz da će firma otplatiti 158 miliona funti duga "MSP Sports kanalu".

Savetodavni odbor Evertona već je pisao Moširiju da odustane od dogovora sa fondom "777" jer po njima "cela priča oko preuzimanja šteti ugledu kluba i nervira navijače". Moširi ne odustaje, ali Amerikanci nikako ne mogu da shvate da neće moći da preuzmu vlasništo ako ne zadovolje uslove Premijer lige.

 

 

Kako prenosi "BBC", suvlasnik Kirstal Palsa Džon Tekstor veoma je zainteresovan za kupovinu Evertona. Amerikanac je spreman da svojih 45 odsto proda Iglsima i uloži novac u kopovinu Evertona.

Moširi je "karamele" preuzeo 2016. godine, ali u poslednje četiri godine zabeležio je velike gubitke od skoro 400 miliona funti. Tome je doprinela i izgradnja novog stadiona od 52.000 mesta, čiji su troškovi sa 500 miliona porasli na 760 miliona funti.

Direktor Kevin Telvel i menadžer Šon Dajč uveravali su navijače da neće biti letnje rasprodaje igrača i da će "tofisi" i u narednoj sezoni imati ekipu koja se neče biriti za opstanak.

Biće ovo još jedno neizvesno leto za navijače Evertona.