Premijer liga

Posle iznenadnog otkaza, prilike se same nameću: Junajted i Bajern "očijukaju" Poketina?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.05.2024 13:53
Maurisijo Poketino, nekadašnji trener Čelsija Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Maurisijo Poketino, nekadašnji trener Čelsija

Odjeknula je neočekivana vest juče da je Maurisio Poketino završio svoju epizodu u Čelsiju, te da istog trenutka slobodan u traženju novog radnog mesta. Iako je argentinski strateg u velikoj meri popravio formu "plavaca" u završnici šampionata, izborivši pritom izlaz u Evropu (koje takmičenje je u pitanju, Liga Evrope ili Liga Konferencije, odlučiće finalni okršaj FA kupa). Ipak, Todu Boliju, američkom vlasniku kluba, uspesi u finišu nisu bili dovoljni da opravda oko 470 miliona uloženim evra, tako da je rešio da započne novi projekat.

Kome će pripasti sudbina Čelsija, još uvek nije poznato. Kladionice favorizuju Roberta de Zerbija kao novog predvodnika izuzetno mlade ekipe, ali dan posle otpuštanja Poketina, još uvek se nipšta ne spominje. Ono što je podjednako zanimljivo, jeste budućnost argentinskog menadžera, a o njoj su već pokrenute određene glasine. Naime, engleski  mediji prenose da su Bajern Minhen i Mančester junajted bacili oko na čoveka koji je odveo "pevce" u finale Lige šampiona. 

Tanjug/AP Photo/Steven Paston/PA

Maurisio Poketino, bivši trener Čelsija

U pitanju su dva kluba u prilično nezavidnoj situaciji. "Crveni đavoli" nisu uspeli da naprave značajniji pomak ni pod vođstvom Erika Ten Haga, a preostalo im je finale FA kupa kao slamka za spas sezone. Poznato je od ranije da su u Junajtedu bili zainteresovani Poketinove usluge, te da je pre potpisa za PSŽ bio takođe u kontaktu sa ljudima sa "Old Traforda". Naravno krucijalan deo posla je rešiti se Holanđanina, a koliko god izgledalo završeno, i dalje postoje debate oko toga da li bi trebalo menjati "mozak" po ko zna kojeg projekta u nizu Mančesterovih neuspešnih godina u "postfergusonovskoj" eri. 

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Erik ten Hag, trener Mančester junajteda

Što se Bajerna tiče, možda je to jedini klub kome je trenutno teže nego Junajtedu. U Minhenu se nalaze na velikoj raskrsnici, a deluje da su svi putevi zakrčeni. Tomas Tuhel odlazi sa bogatom vrećom (10 miliona evra kompenzacije), a većina renomiranih evropskih trenera, slobodnih u izboru sredine, praktično je odjavila mogućnost da preuzmu Bavarce. Počela su razgledanja oko stratega u povoju, onih koji još nisu imali svoju veliku šansu, te su se u vezu sa šestostrukim osvajačem Starog kontinenta. dovodili Vinsent Kompani (Barnli) i Tomas Frank (Brentford). Uz veliko poštovanje, nisu u pitanju klase na koje smo navikli na "Alijanc areni", ali Poketino to i te kako jeste. Čak je čuveni list "Bild" prenosio da bi u Minhenu preferirali premijerligaškog trenera, a popularni Poč se savršeno uklapa u taj profil, s obzirom da je najveće uspehe beležio kao trener "pevaca". 

Tanjug/Tom Weller/dpa via AP

Tomas Tuhel sa fudbalerima Bajerna

Takođe, sigurno je da Poketinu ne bi bilo na odmet da se ponovo "upari" sa Harijem Kejnom. Prekaljeni engleski golgeter je najbolji period karijere proveo pod argentinskom palicom, a takođe je došao i nadomak trofeja Lige šampiona, tako da bi bilo interesantno videti da li će bivši strateg Čelsija imati priliku da sa dobro poznatim i ubojitim špicem napadne još velikih takmičenja, shodno renomeu kluba kakav je Bajern. 

Prema svemu sudeći, Maurisio će biti najtraženija roba u moru trenerskih izmena planiranih u nadolazećem prelaznom roku.