Premijer liga

Artetina budućnost posle Arsenala: Voleo bih da se vratim u Španiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.05.2024 20:23
Španski stručnjak, Mikel Arteta Tanjug/AP Photo/Ian Walton
Španski stručnjak, Mikel Arteta

Fudbaleri Arsenala će sve izvesnije završiti još jednu sezonu bez dugočekanog naslova šampiona Premijer lige. Mora se odati priznanje, "tobdžije" su pokazale karakter ove takmičerske godine i o stale u trci do poslednjeg kola. Nadomak sna, ali im on ipak izmiče, s obzirom da Mančester sitiju samo treba pobeda protiv Vest Hema, kako bi obezbedili sebi zvanje prvaka Engleske četvrti put zaredom. 

Sigurno da navijačima sa "Emirejtsa" nije lako, ali ukoliko se osvrnu i pogledaju gde su se nalazili do pre nekoliko sezona, nema sumnje da su zahvalni novim uspesima. U eri Arsena Vengera (onom kasnijem delu, posle nepobedivih) bili su poznati kao večno četvrti tim, da bi potom došla vremena, u najmanju ruku, promenljivih uspeha. Projekat sa Unajem Emerijem nije prošao, a onda je za kormilo stupio Mikel Arteta. 

Twitter/FC Arsenal

Mikel Arteta, strateg Arsenala

Nekadašnjem fudbaleru Arsenala nije krenulo bajkovito. Od njegovog dolaska u decembru 2019. godine, nastupila su dva plasmana na osmoj poziciji - niko nije bio zadovoljan. Međutim, postepeni uspon je krenuo. U sezoni 2021/22, "tobdžije" se vraćaju u Evropu, a Španac uspeva još jednom izmanevriše ostanak na klupi posle mnogobrojnih glasina i nezadovoljstava. Plasman na petom mestu se već nije gledao sa nipodaštavanjem, ali malo ko je očekivao da će već naredne sezone, "večni četvrti" biti u trci za titulu.

Poslednje dve godine, samo su prava rapsodija. Vicešampioni Engleske, nije mala stvar, ali izgleda da su apetiti porasli - makar navijačima. Očekuje se iskorak, titula posle decenija posta, ali vođa projekta, trenutno razmišlja o plažama Pirineja.

Naime, Mikel Arteta istakao je da želi jednog dana da izgradi ime i u svojoj zemlji. 

"Uvek sam se nadao da ću se vratiti u Španiju", rekao je Arteta i dodao: 

"Moja zemlja me vuče, mnogo. Naš način života, okupljanja, kulture, sve mi je to stalno u glavi. Ipak, srećan sam ove, zadovoljan sam tretmanom, i stvarno volim svoj posao. Jednog dana, vratiću se - neću biti van Španije čitavog života". 

Naravno, sve je ovo daleka budućnost, a do tada, ostaju mu nerešena posla sa sunarodnikom iz Mančestera, kao i još borbi za željeno zlato. 

 

 

Standings provided by Sofascore