Premijer liga

Severni London u suzama - Mančester siti nadomak titule šampiona Premijer lige; Aston Vila "profitirala"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.05.2024 23:01
Erling Haland, heroj Mančester sitija na današnjem duelu Guliver / AP Photo/Kin Cheung
Erling Haland, heroj Mančester sitija na današnjem duelu

Fudbaleri Mančester sitija došli su do pobede nad Totenhemom rezultatom 2:0 na gostujućem terenu u okviru 34. kola Premijer lige (zaostali duel). Ovim trijumfom, izabranici Pepa Gvardiole su skoro obezbedili naslov šampiona Engleske, s obzirom da imaju dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Arsenal, i samo im ostaje "skalp" nad Vest Hemom da bi slavlje na Etihadu moglo da započne. 

Mora se priznati da se ni "pevcima" ovaj poraz nije "osladio" koliko bi to inače bio slučaj. Istina je da su svoje najveće rivale "topdžije", skoro potpuno odvojili od trofeja, ali su takođe sebi onemogućili izlaz u Ligu šampiona naredne sezone, jer im Aston Vila u poslednjem kolu beži za nedostižnih pet poena. 

Oba gola na utakmici postigao je Erling Haland, prvi u 51. minutu na asistenciju Kevina De Brujena, i drugi, u prvom minutu nadoknade sa bele tačke. 

Već na samom početku, Totenhem je mogao da povede. Rodrigo Bentankur se neometano našao na ivici kaznenog i uputio udarac ka Edersonu. Brazilac se izvio uvis i sprečio "pevce" da obraduju navijače Arsenala. 

Guliver / AP Photo/Kin Cheung

Fudbaler Mančester sitija, Kevin De Brujne u duelu sa igračem Totenhema

Ubrzo se probudila i zver. Mančester siti je počeo da stvara svoj ustaljeni visoki pritisak, koji se najviše manifestovao po desnom boku u lucidnim prodorima Kajla Vokera. Prva prava prilika dogodila se u 16. minutu, kada je odbrana Totenhema popustila pod pritiskom čak šest igrača "građana". Glavnu grešku je napravio Pjer Emil Hojberg, čije neuspelo ispucavanje je omogućilo Filu Fodenu da sam izađe pred Vikarija.

Kakvu klasu je pokazao golman domaćina! Prometejski se raširio i uspešno naterao mladog Engleza da pogodi njegovu šaku, i tako spreči siguran gol. 

Iako tempo nije nije opao, uzbuđenja se nisu nizala. Utakmica bila poput mokrog fitilja, sa naglaskom da su "građani" u više navrata pokušavali da probiju gusto zbijeni vezni red Totenhema. 

Jedna dobra lopta sa centra ka zaboravljenom Jošku Gvardiolu stvorila je ozbiljan problem za "pevce". U 39. minutu je hrvatski defanzivac promenio stranu, i poslao visoku loptu ka Bernardu Silvi, koji ju je ostavio nezgodnom Vokeru. Ovaj je poslao sjajan pas Gvardiolu u kaznenom, a Hrvat nije uspeo da je ubaci u mrežu. 

Još jednu šansu su imali izabranici Pepa Gvardiole do kraja. U poslednjem minutu prvog dela utakmice, Erling Haland je dobio precizan pas od levog beka sitija, a onda se ona odbila do Silve, kome se na putu do mreže isprečila glava Radua Dragušina. Ipak, upitno je bilo da li se Gvardiol u začetku akcije našao u ofsajdu. 

"Građani" su odmah započeli snažno. Visok pritisak i oduzeta lopta na samom početku drugo poluvremena završila je kod nečuvanog De Brujnea u kaznenom prostoru, ali je Giljermo Vikario još jednom bio skoncentrusan.

Veliki presing je malo razbudio "pevce", koji su zapretili preko Hju-Ming Sona. Njemu je pas sa desnog boka poslao Brenan Džonson, ali je Ederson pokazao da je na ovom meču u njamanju ruku takmac svom kolegi sa suprotnog gola. 

Siti je konačno uspeo da matira Vikarija u 52. minutu. Akcija je počela od Fila Fodena koji je pažljivo iskoristio Romerovu grešku, ali je njegov centaršut završio daleko od zone opasnosti. Sa drugog boka je loptu pokupio Silva, uputio je u kazneni prostor, a nemilosrdni Haland je doneo prednost svom timu.

U 62. minutu meča je Totenhem pokušao da odgovori preko Kristijana Romera, koji je probao iz trka da naleti na loptu u prostoru, ali je na nogu dočekao samo Edersonovu glavu. Brazilac je bio vidno ošamućen i zbog toga je bio prinuđen da napusti meč, kao i Kevin De Brujne koji je ostao nagažen u duelu sa Bentankurom nekoliko minuta ranije. Jasno je da su "pevci" nemoćno svim "silama" pokušavali da dođu do pogotka. 

Ušao je umesto Edersona, Hoze Ortega, a samo nekoliko sekundi na golu, mu je najavilo da se neće dosađivati. Dejan Kuluševski je praktično izašao sam pred novo lice na terenu, ali nije uspeo da pronađe rupu do mreže iz prilično slabe pozicije u takozvanom "mrtvom uglu". 

Guliver / AP Photo/Kin Cheung

Ederson, golman Sitija, nakon povrede posle duela sa Romerom

Nije tu završio švedski reprezentativac. Još u dva navrata je pretio rastrčani igrač "pevaca", ali je Ortega svaku loptu branio u maniru svog iskusnijeg kolege. Opasniji pokušaj je bio u 80. minutu, kada je Ruben Dijaz katastrofalno pogrešio i tako što je u završio u korneru posle duela. Kuluševski je izašao sam pred golmana "građana",  ali se pokazalo da je novi zid na golu aktuelnog šampiona.

Poslednju (i to kakvu) pretnju po gol Sitija stvorio je (ili dobio na poklon) Son. Veliku grešku su napravili defanzivci Mančestera, a Son je kao duh nadirao ka Ortegi, koji se prilikom udarca raširio i nogom dohvario loptu, čime je uništio stopostotnu šansu i nade Arsenala da se dokopa titule šampiona. 

Kazna je ubrzo usledila, jer je na kraju je sudbinu severnog Londona (bilo kog od dva tima) zapečatio Haland sa bele tačke prvom minutu nadoknade. 

Gostujući tim na ovom meču je sada prvi sa 88 poena, dok Totenhem čuva peto mesto sa 63 boda. 

Zaostali mečevi 34. kola Premijer lige

Totenhem - Mančester siti 0:2 (0:0)

Brajton - Čelsi 20.45 (AP2)

Mančester junajted - Njukasl 21.00 (AP3)

Standings provided by Sofascore