Premijer liga

Mek Alister je Klopov "Džerard": Lider bez trake na ruci koji pravi razliku

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.04.2024 23:04
Zagrljaj Jirgena Klopa i Aleksisa Mek Alistera posle meča sa Šefildom Tanjug/AP Photo/Jon Super, File
Zagrljaj Jirgena Klopa i Aleksisa Mek Alistera posle meča sa Šefildom

Aleksis Mek Alister je projektilom sa 16 metara slomio otpor Šefild junajteda (3:1) i vratio Liverpul na vrh Premijer lige. Argentinac, koji je letos plaćen Brajtonu 42,5 miliona funti, je tim važnim golom za 2:1 ne samo potvrdio da je najisplativija letnja investicija jednog kluba u Premijer ligi, već je i oborio rekord Stivena Džerarada, legendarnog kapitena i tihe patnje menadžera Jirgena Klopa koji nije imao prilike da sarađuje sa njim.

"Bio nam je potreban gol 'Make' da preokrenemo situaciju", nije krio Klop.

 

 

A, popularni "Maka", svetski prvak sa Argentinom u Kataru, izjednačio je učinak Džerarda iz 2013. glodine sa šest uzastopnih mečeva na kojima je bio strelac ili asistent. Do sada je na 36 mečeva upisao šest golova i sedam asistencija, ali je ovaj pogodak bio posebno važan, mada po lepoti parira onom koji je postigao protiv Fulama.

"Raspravljali smo koji je gol lepši. Protiv Fulama su mi rekli da je to bila stvar sreće, pa sam morao da im dokažem da nisu bili u pravu", istakao je Mek Alister.

Navijači Liverpula ga poistovećuju sa Džerardom. Možda nema tu eleganciju i šut kao kapiten "Stiv Dži", ali je postao na terenu lider bez trake. Igrač koji radi sve, od "prvljavih" poslova do postizanja golova. Gotovo u svim statističkim kolonama je među Top 10: drugi po broju blokiranih udaraca (55), deveti po broju ubacivanja (72), 10. po broju napravljenih faulova (40). Uz to, Klop mu je zbog povreda veznih igrača menjao uloge u timu. Protiv Šefilda je igrao zadnjeg veznog.

 

 

"Razumem pitanja u vezi Make i njegove najbolje pozicije. Više volim da ga gledam kao "odsmicu", ali mi ne živimo u zemlji snova pa je protiv Šefilda igrao "šesticu", bez klasičnog pivota. Odbrambeno je odličan, ne znam da li je ranije igrao u "duplom pivotu", ali njegov uticaj na terenu je bio ogroman. On nema limita, super važan je za naš tim. Sjajan je dečko, očajnički sam ga želeo prošlog leta", objasnio je Klop. 

Aleksis Mek Alister je zaista postao Klopov "Džerard" koji ruši redom i pravi razliku. Nema stajanja za "redse", u nedelju ih očekuje "Old Traford" i derbi sa Mančester junajtedom.