Premijer liga

Na današnji dan pre 66 godina poginulo osam fudbalera Mančester junajteda: Vraćali su se sa meča protiv Crvena zvezda u Beogradu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

06.02.2024 09:21
Stadion Mančester junajteda AP Photo/Jon Super
Stadion Mančester junajteda

Na današnji dan, 6. februara 1958. godine, po povratku iz Beograda i utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona, u Minhenu je poginulo osam fudbalera Mančester junajteda, a ukupo 23 putnika iz aviona.

Danas se navršava 66 godina od tragedije koja je zauvek obeležila sudbinu kluba sa "Old Traforda" i pogibije fudbalera i članova ekspedicije koja se vraćala iz Beograda preko Minhena.

Junajted je pobedio Crvenu zvezdu 2:1 na "Old Trafordu" u prvoj utakmici četvrtfinala, a dan pre tragedije "crveni đavoli" su izvukli remi 3:3 u Beogradu, kojim su prošli u polufinale Kupa šampiona i zatim se ukrcali na čarter let da bi se vratili kući.

 

 

U snegom okovanom Minhenu, rano ujutru 6. februara, ekspedicija Junajteda je sletela da bi avion dolio gorivo, ali nije uspeo da poleti iz prva dva pokušaja.

U trećem, fatalnom pokušaju da uzleti, avion je pao nešto posle 15 časova, prošao je kroz ogradu na kraju piste i udario u kuću pored aerodroma.

Tragičan epilog je smrt čak 23 ljudi. Sedmorica fudbalera su poginula na licu mesta - kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan, dok je Dankan Edvards umro nekoliko dana kasnije kad je podlegao fatalnim povredama.

Samo 13 dana kasnije Mančester junajted je odigrao prvi meč posle tragedije, a uprkos gubitku gotovo celog prvog tima, samo dve i po godine kasnije je osvojio prvu od tri titule prvaka Evrope, pod vođstvom menadžera Mata Bazbija koji je bio na klupi i u vreme tragedije. Taj tim je dobio nadimak "Bazbijeve bebe" jer je jedan od najmlađih koji je postao prvak Evrope.