Premijer liga

Jirgen Klop objavio tačno vreme odlaska iz Liverpula: Trofejni trener nema više snage za klub sa "Enflida"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.01.2024 11:52
Jirgen Klop, uskoro bivši trener Liverpula, maše publici Tanjug/AP Photo/Jon Super, File
Jirgen Klop, uskoro bivši trener Liverpula, maše publici

Jirgen Klop će samo do leta voditi Liverpul, mada su navijači crvenih želeli da veruju da će još dugo na klupi omiljenog kluba gledati čoveka koji im je vratio titule prvaka Evrope i šampiona Engleske. 

I to je sam, bez ustezanja, saopštio javnosti na Ostrvu, momentalno postavši glavni junak najdeljenije sportske vesti na društvenim mrežama ovog petka, uz neočekivanu eliminaciju Novaka Đokovića sa Australijan Opena. 

"Moram da kažem. Napustiću klub na kraju sezone. Razumem da je ovo šok za mnoge u ovom trenutku, kada čuju prvi put, ali mogu da objasnim ili da pokuša da objasnim. Volim apsolutno sve u vezi sa ovim klubom, gradom, navijačima, timom, zaposlednima... I pored toga donosim odluku i verujem da će vas to uveriti da moram da je donesem...", započeo je priču o donetoj odluci harizmatični Nemac. 

 

 

Ne odlazi, kaže, zbog sukoba ili poremećenih realcija sa bilo kim na "Enfildu", već uzbog toga što je došlo do prostog zamora materijala. O čemu je pričao u nastavku video snimka objavljenom na zvaničnom X nalogu Liverpula. 

"Kako da kažem... Ponestaje mi energije. Sada nema problem, ali mislim da sam dugo znao za ovo i moram da saopštim u nekom trenutku. Ono što znam je da ne mogu da radim posao uvek iznova i iznova i iznova... Posle svih godina koje smo proveli zajedno i svih stvari koje smo prošli zajedno, moje poštovanje i ljubav su porasli prema vama i stvar koju vam dugujem je istina. A, ovo je istina".

Klop je od početka legao na srce Liverpulove publike i baš zbog nje je rešio da odluku obelodani šest meseci pre zadnjeg plesa na "Enfildu". 

"Posle svih ovih godina i svega što smo prošli, raslo je poštovanje koje imam prema vama, ljubav prema vama i najmanje što vam dugujem jeste istina, a ovo je istina. Klubu sam rekao već u novembru. Moram još malo da objasnim ljudima koji sa strane vide samo ono što se dešava kraj aut linije, na treninzima i tome slično. Veći deo mog posla se obavlja sa strane. To znači da čim počne sezona, ti već razmišljaš o sledećoj".

Klop je sve šokirao današnjom pričom, mada se i na kraju prošle sezone šuškalo da polako posustaje... 

"Kada smo seli da razgovaramo o potencijalnim pojačanjima, letnjim pripremama, pomislio sam: ‘Nisam siguran da ću tada biti ovde’. I iznenadio sam samog sebe. Očigledno sam počeo da razmišljam o tome. Nije počelo odmah, ali jasno je da je prošla sezona bila super-teška. Bilo je trenutaka u kojima bi drugi klubovi verovatno rekli: ‘Hajde sad, hvala na svemu, ali sada je čas da se rastajemo’. To se nije desilo. Za mene je bilo super, super, super-važno da tim vratim na pravi kolosek, samo sam o tome razmišljao. Kada sam shvatio da imamo zaista dobar tim, sa ogromnim potencijalom, u sjajnim godinama, sa super karakterima, onda sam počeo opet da razmišljam o sebi. I ovo je epilog. Nije ovo ono što želim, ali jeste ono što smatram da je 100 odsto ispravno".

U međuvremenu je napravio smenu generacija posle odlazaka Firmina, Manea, Hendersona, Vajnalduma, Milnera, Fabinja... Uprkos tome ima šansu da se oprosti titulom Premijer lige, na čijem se čelu trenutno nalazi. 

"Imaćemo taj trenutak, možda kada budemo igrali poslednju utakmicu ovde ili gde već, da li u drugoj zemlji ili drugom takmičenju. Biće vremena za sve te stvari. Ali hajde sada da stvarno zapnemo. Spoljni svet će hteti da iskoristi ovu odluku, da joj se podsmeva, želeće da nas poremete. Ali mi smo Liverpul. Prošli smo i kroz teže periode. Vi ste sve to prošli i pre mene. Hajde da nam to bude snaga. To bi bilo zaista kul. Hajde da iz ove sezone iscedimo sve što imamo i da dobijemo još jedan razlog da se nasmejemo kada se u budućnosti osvrnemo iza nas".

Jirgen Klop (56) preuzeo je Liverpul 2015, potpuno transformisao taj tim iz gubitničkog u jednu od najdominantnijih sila modernog fudbala i to je krunisao titulom, koju bi mogao da osvoji i ove sezone.

 

 

Klub iz grada Bitlsa zadužio je trofejima u državnom prvenstvu, Ligi šampiona, FA kupu, Liga kupu, Superkupu Engleske, Komjnuti Šildu, Superkupu Evrope, na Svetskom klupskom prvenstvu.