Liga 1

PSŽ prodao 12,5 odsto akcija američkom investicionom fondu Arctos Partners

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.12.2023 20:53
Naser Al Kelaifi, čelnik PSŽ-a Guliver
Naser Al Kelaifi, čelnik PSŽ-a

Vlasnici Pari Sen Žermena prodali su manjinski paket akcija američkim investitorima za više od pola milijarde evra! Qatar Sports Investment (QSI), odlučio je da posle više od deset godina suverene vladavine otvori vrata ulasku partnera i odluka je pala na američke biznismene okupljene oko platforme privatnog kapitala Arctos Partners!

Američki investitori otklupili su 12,5 odsto klupskih akcija, a "L' Ekip" otkriva da je nove manjinske vlasnike ovaj posao koštao 531.000.000 evra! Vrednost kluba procenjena je na 4.300.000.000 evra.

Arctos Partners je investiciona grupa koja je svoj kapital uložila u više od 20 sportskih organizacija kao što su Liverpul, Aston Martin u Formuli 1, te klubovi u NBA, NHL i MLB, MLS... Ova grupacija oformljena je 2019. godine u Dalasu.

 

 

"Partnerstvo je formirano na bazi planova PSŽ ka daljem globalnom rastu, što sa sobom nosi dalji fudbalski i komercijalni uspeh", rekao je prvi čovek francuskog šampiona Naser Al Kelaifi.

QSI je u PSŽ ušao 2011. godine, a tadašnja vrednost kluba procenjena je na 70.000.000 evra. Od tada su katarski šeici uložili više od milijardu evra u razvoj kluba. PSŽ je postao dominantna sila u Francuskoj sa devet osvojenih titula Ligi 1, u poslednjih 11 godina, ali bez značajnog uspeha u Evropi. Jedno izgubljeno finale Lige šampiona nije bilo shodno očekivanjima i ulaganjima, prodati su Nejmar, Lionel Mesi i još neki igrači, napravljen je letos potpuni zaokret sa novim trenerom Luisom Enrikeom, ali se očekuje da na kraju sezone ostanu i bez prve zvezde Kilijana Mbapea.