Vesti iz automoto sporta

Luis Hamilton iznenadio Verstapena i sa pol pozicije startuje u Hungaroringu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.07.2023 18:18
Luis Hamilton iznenadio Verstapena i sa pol pozicije startuje u Hungaroringu Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Luis Hamilton u Mercedesu startovaće sutra od 15.00 časova sa pol pozicije u trci Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske! Britanac je za tri hiljadita dela sekunde bio brži od svetskog šampiona i lidera ove sezone Maksa Ferstapena u Red Bulu i tako je prvi put posle trke za VN Saudijske Arabije 2021. godine izborio pol poziciju!

Formuli 1 je uvela probu novih pravila vezanih za gume u kojima vozači imaju samo 11 setova, od kojih tri seta tvrdih i po četiri srednjih i mekih pneumatika. Najvažnija promena je korišćenje pneumatika tokom kvalifikacija, u kojima su vozači sada u obavezi da u Q1 delu koriste tvrde, u Q2 srednje, a u Q3 meke gume. 

 

 

Sam sistem kvalifikacije je promenjen. Posle prvih kvalifikacija otpada pet najslabijih po vremenu, isti broj i posle drugih kvalifikacija, a najboljih 10 u trećem krugu odlučuju o redosledu. Posle kvalifikacija Q1 ispali su: Aleks Albon, Juki Cunoda, Džordž Rasel, Kevin Magnusen i Logan Sardžent, a posle Q2: Karlos Sains, Esteban Okon, Danijel Rikardo, Lens Strol, Pjer Gasli. Hamilton je na kraju bio brži od Norisa i Vestapena pa će prvi krenuti sutra, a Logan Sardžent kao poslednji 20.

Startna lista za Veliku nagradu Mađarske: Luis Hamilton (Mercedes), Maks Verstapen (Red Bul), Lando Noris (Meklaren), Oskar Pjastri (Meklaren), Gvanju Žou (Alfa Romeo), Šarl Lekler (Ferari), Valteri Botas (Alfa Romeo), Fernando Alonso (Aston Martin), Serhio Peres (Red Bul), Niko Hulkenberg (Has)...