Vesti iz borilačkih veština

Džudo savez Rusije ne šalje takmičare na OI 2024: Razlog ponižavajući uslovi MOK-a

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.06.2024 23:32
Znak Olimpijskog saveza Rusije, čija džudo članica, ne šalje predstavnike u Pariz Guliver/AP Photo/Pavel Golovkin
Znak Olimpijskog saveza Rusije, čija džudo članica, ne šalje predstavnike u Pariz

Zbog opštih sportskih sankcija Rusiji, na snazi od početka njenog ratnog sukoba s Ukrajinom, najveća država sveta neće imati predstavnike u timskim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu, ovog leta, dok njeni pojedinačni takmičari mogu na OI samo bez ikakvih nacionalnih obeležja. Džudo savez Rusije odlučio je da ne iskoristi drugu opciju. 

Čak njih 17 uspelo je da ispunui zadate sportske norme, ali Međunarodni olimpijski komitet odlučio je dati zeleno svetlo za svega četvoro ruskih džudista, što je toliko izrevoltiralo čelnike ovog sporta u Rusiji da su iz protesta odustali od slanja bilo koga. 

"Ruska džudo reprezentacija neće prihvatiti ove ponižavajuće uslove! Ovakvi postupci MOK-a potkopavaju verodostojnost olimpijskog pokreta i uništavaju status Olimpijskih igara kao najvažnijeg sportskog događaja u svetu. Bez ruskih sportista džudo takmičenja na Igrama biće nepotpuna", stoji između ostalog u saopštenju povodom pomenutog odustajanja Rusa. 

Inače, da bi uopšte bili pozvani, "neutralni pojedinačni sportisti" morali su da prođu kvalifikacije i dvostruku proveru od strane međunarodnih federacija i MOK-a, s ciljem utvrđivanja da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu povezani s ruskom vojskom. Ili beloruskom, ako se radi o Belorusima.