Vesti iz borilačkih veština

NA OI u Pariz ide najveći broj srpskih rvača još od Atlante: U Savezu veruju da će biti dobrih rezultata

komentari (0)

Izvor: Tanjug

13.05.2024 11:13
Rvanje MN Press
Rvanje

Cilj je bio da Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu ima petoricu rvača i taj cilj je ostvaren, ali to je samo pola uspeha, a druga polovina treba da bude urađena u glavnom gradu Francuske, ističe predsednik Rvačkog saveza Srbije, Damir Šabić.

Poslednju olimpijsku normu obezbedio je Georgij Tibilov, koji je pre nekoliko dana u Istanbulu u kategoriji do 60 kilograma grčko-rimskim stilom na završnom turniru svetskih kvalifikacija za OI osvojio treće mesto i tako overio vizu za Pariz.

"Od raspada bivše Jugoslavije, odnosno od Igara u Atlanti 1996. godine ovo je najveći broj rvača koji će predstavljati našu zemlju na OI. Osim Tibilova, olimpijske norme u grčko-rimskom stilu ostvarili su Mate Nemeš i Aleksandar Komarov, odnosno Stevan Mićić i Hetik Cabolov u slobodnom stilu. To je fenomenalna stvar za Srbiju i naš rvački sport. Tek pola posla smo odradili, jer predstoji nam da učinimo sve kako bismo se iz Francuske vratili sa što većim brojem olimpijskih medalja i tako nastavili niz osvajanja odličja na velikim takmičenjima", rekao je Šabić.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije predvodio je delegaciju Saveza u Istanbulu i veoma je zadovoljan onim što su prikazali srpski reprezentativci.

"Konkurencija na turniru u Turskoj bila je zaista žestoka. Učestvovao je veliki broj vrhunskih rvača, a Tibilov je uspeo da zabeleži čak pet pobeda i kroz repasaž stigne do željenog cilja. U četvrtfinalu je izgubio od Rusa koji mu ne leži, ali se zaista borio kao lav i zasluženo je nagrađen za veliki trud", dodao je Šabić.

Osim Tibilova, na turniru u Istanbulu učestvovali su još Viktor Nemeš (do 77kg), Mihail Kadžaja (do 97kg) i Boris Petrušić (do 130kg).

"Mihail Kadžaja i Viktor Nemeš bili su jako blizu, ali na žalost nisu uspeli da se plasiraju. Zaustavljeni su u četvrtfinalu. Sa druge strane Petrušić je izgubio u prvom kolu, ali on je veoma mlad, pred njim je sigurno lepa budućnost. U njega dosta ulažemo, jer vidimo da poseduje veliki potencijal, ali moraće još mnogo da radi i stiče preko potrebno iskustvo", naveo je predsednik RSS.

Fokus u radu Rvačkog saveza Srbije u narednom period biće da se obezbede najbolji mogući uslovi za pripreme za OI.

"Planirane su tronedeljne prireme u Španiji u Sijera Nevadi. Takođe, učestvovaćemo i na renking turniru u Budimpešti, koji će biti jako važan, jer će od rezultata na tom takmičenju u značajnoj meri zavisiti i žreb za OI", zaključio je Šabić.