Vesti iz borilačkih veština

ARENA SPECIJAL, gost Nenad Borovčanin: Boks je podignut iz pepela, a danas je ponos Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2023 18:25
ARENA SPECIJAL, gost Nenad Borovčanin: Boks je podignut iz pepela, a danas je ponos Srbije MN Press

Boks je oduvek bio među najpopularnijim sportovima na ovim prostorima. Nestankom velike Jugoslavije i ova plemenita borilačka veština polako je počela da bledi, rezultata je bilo sve manje, a uslovi sve lošiji… Zaboravljen i ostavljen od sistema skoro da je doživeo i potpuni krah u Srbiji.

Ali…

Na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja sporta, posebno boksa, dogodio se veleobrt. Na čelo Bokserskog saveza Srbije dolazi Nenad Borovčanin, koji uz pomoć države i predsednika Aleksandra Vučića, podiže sport iz pepela i vraća ga na pijedastal. Samo šest godina kasnije Srbija ima osvajače medalja sa najvećih takmičenja u obe konkurencije, organizator je najbitnijih svetskih i evropskih turnira, siguran učesnik Olimpijskih igara.  

Predsednik BSS Nenad Borovčanin za TV Arena sport s ponosom ističe šta je sve učinjeno, kakvo su planovi za budućnost, ali i ne zaboravlja stanje u kojem je zatekao boks.

"Velika sportska takmičenja su važna za sport svake zemlje, sa jedne strane promovišu državu u celom svetu, a sa druge strane afirmišu sport u zemlji, takođe ostaje nasleđe tog šampionata u vidu sportske opreme, infrastrukture i slično. Mi smo 2021. napravili veliki događaj, organizovali smo Svetsko prvenstvo u amaterskom boksu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio predsednik organizacionog odbora i on je zahtevao da sve bude na svetskom nivou i da budemo najbolji na planeti. To Svetsko prvenstvo 2021. je zaista bilo daleko ispred svih ostali koja su organizovana decenijama unazad. Svako naredno koje je održano, pre svega u Uzbekistanu, moralo je da zadovolji te standarde, tako da smo dali i veliki doprinos svetskom boksu".

Model uspešne organizacije velikih takmičenja od Bokserskog saveza Srbije preuzeli su kasnije i drugi borilački sportovi, tako da je posle SP 2021. u Beogradu vrhunski organizovan još niz najvećih sportskih događaja.

"Veoma sam srećan što su moji prijatelji iz drugih borilačkih sportova preuzeli sličan model i siguran sam da ćemo ubuduće uspešno sarađivati".

Borovčanin je 2017. godine izabran za predsednika Bokserskog saveza Srbije. Stanje koje je zatekao u srpskom boksu bilo je loše, dok je danas neuporedivo bolje i srpski boks krupnim koracima grabi napred.

"Moram da se vratim na period dok sam ja boksovao, pa još u vreme stare SFRJ… Zaista su uslovi u Savezu uvek bili katastrofalni. Iz tog razloga sam prešao u profesionalni boks, pa sam i tu zatekao loše stanje, da bi na kraju otišao u Nemačku i pravio karijeru. Vratio sam se i pokušao da pomognem… Sa predsednikom Vučićem sam razgovarao 2017. godine i on me je pitao da preuzmem bokserski sport. U tom trenutku je BSS dugovao preko 40 miliona dinara, račun je četvrtu godinu zaredom bio blokiran, nije postojao sistem takmičenja, službenih lica, uslovi i prava boksera nikakvi, na takmičenja se išlo tako što Savez pošalje dopis u kojem stoji da može da ide svako ko želi, ali o svom trošku. Javljali su se veterani, koji odu na šampionat izgube, pa je to bila bruka za sve nas".

Ali od tog momenta 2017. godine sve se menja…

"U zajedničkom dogovoru sa predsednikom Vučićem i uz pomoć države uspeli smo da vratimo sve dugove, da dobijemo neophodne uslove i sredstva da razvijamo boks dalje i danas smo ga doveli na nivo gde smo. U svakom smislu, i sa organizacijom, sistemom takmičenja, rezultatima, masovnosti registrovanih takmičara, dece, publike danas je boks kompletan sport u Srbiji".

Kao odgovor na uloženi trud vrlo brzo su stigle medalje sa najvećih takmičenja, koje su samo nekoliko godina ranije bile nezamislive u srpskom boksu.

"Vladimir Mirončikov je 2021. osvojio bronzu posle 26 godina posta na svetskim prvenstvima, već sledeće godine Abasov i Agejev su osvojili zlatne medalje na evropskim prvenstvima, Milena Janićijević prvu bronzu u istoriji na evropskim i svetskim prvenstvima u ženskom boksu… Zatim slede uspesi mlađe generacije boksera, koji su na EP u Budvi osvojili pet medalja: Memić, Aličić, Memetović i Nikolić osvojili su bronze, dok je Sara Ćirković uzela zlato i proglašena za najbolju bokserku šampionata. Da ne nabrajam ostale rezultate. U skladu sa njihovim mukotrpnim radom i uslova koje smo im obezbedili počeli su da dolaze rezultati, a verujem da će u godinama ispred nas tek da dolaze sa evropskih, svetskih prvenstava, pa i Olimpijskih igara".

TV Arena sport

 

U Beogradu je nedavno postavljen kamen temeljac za Nacionalno bokserski centar.

"Dobili smo hektar zemljišta na korišćenje od države. Posle rezultata na evropskom i svetskom prvenstvu predsednik je dodao još jedan hektar… Projektovano je tako da ceo kompleks bude jedan veliki sportski park, rekreativni, za odmor, za uživanje, kako bi svi ljudi sa teritorije Novog Beograda i šire mogli da koriste sadržaj. Što se tiče objekata, planiran je jedan za smeštaj boksera, trenažni objekat, plus svlačionice, bazen, sauna, deo za fizio i sve ostalo što je neophodno za jedan takav centar na svetskom nivou. Moram da napomenem da je u planu izgradnja kružne dvorane sa tribinama, nalik moskovskom centru 'Krila sovjetov', dok je sve ostalo rađeno po uzoru na jedan američki centar. Kada se Centar završi, takve ćete moći da nađete samo u SAD, Rusiji i Srbiji".

Na ostavljanju kamena temeljca na Nacionalni bokserski centar prisutne su bile i istinske bokserske legende poput Roja Džonsa Juniora i Aleksandra Povetkina.

"Nije im smetala aktuelna svetska situacija da dođu, bili smo i na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića, gde su porazgovarali s njim. Bili su sreći što su ugošćeni i uopšte zbog Srbije, što u svetu ima neutralan status. Posle toga smo postavili kamen temeljac. Dosta toga je već urađeno, očišćena je jedna deponija, iskopan kamen temelj i nadam se da ćemo dogodine u ovo vreme već snimati jedan prilog iz Nacionalnog centra za boks".

Borovčanin je pričao i o važnosti edukacije trenera, sudija, ali i pomoći klubovima u vidu dodele opreme.

"Ceo sistem smo kreirali i sada ga stavljamo u funkciju. Upravo se nalazimo usred akcije u kojoj klubovima delimo rekvizite, rukavice, džakove, kacige, medicinke… Najviše stimulišemo omladinsku školu boksa, a paralelno sa tim doveli smo stručnjake sa Kube, iz Kazahstana, Rusije, koji rade samo na edukaciji trenera kako bi stvarali buduće šampione. Isto tako radimo i pedagoške kurseve za njih kako bismo od te dece pravili dobre i karakterne ljude. Da nauče da vole svoju zemlju, da kada sutra padnu u životu, ustanu i nastave da se bore za svoje ciljeve".  

Projekat Open Balkan je od izuzetnog značaja za region.

"Kada su predsednici Albanije, Severne Makedonije i naš predsednik Vučić potpisali veliku inicijativu Open Balkan, mi smo prvi sport koji je postao deo te inicijative. Otvorili smo granice, dali mogućnost da na turnirima ne učestvuju samo reprezentacije, već i klubovi. Pokazalo se kao jako dobro, deca putuju, razvijaju se novi odnosi, a isto tako stiču prvo neophodno iskustvo u bosku. Daj Bože da sve te zemlje osvajaju medalje na najvećim takmičenjima i da se ne borimo između sebe, već protiv ostatka sveta".

U olimpijskoj 2024. godini na programu BSS je i Evropsko prvenstvo.

"Biće veliki spektakl. Imamo iskustvo u organizaciji velikih događaja, ogromno je interesovanje televizija iz celog sveta. Obezbeđen je i nagradni fond od svetske federacije u iznosu od milion evra… Verujem da će biti spektakl. Na Olimpijskim igrama imamo Abasova i Nataliju Šadrinu, za sada, a verujem da ćemo imati još predstavnika u boksu u Parizu, Evropsko prvenstvo u boksu će, siguran biti najveći sportski događaj na Starom kontinentu", rekao je Nenad Borovčanin.