Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 07:00
Wolfsburg - Lille
arenasport2
Na programu od 08:00
Galatasaray - PAOK
arenasport3
Na programu od 08:00
Hrvatska - Argentina
arenasport4
Na programu od 08:00
Venezia - Verona
arenasport5
Na programu od 07:30
Bad Boys
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 08:00
Lille - Salzburg
arenasport7
Na programu od 08:00
Dinamo - Genk
arenasport8
Na programu od 08:00
Denver - Philadelphia
arenapremium1
Na programu od 08:00
Juventus - Malmo
arenapremium2
Na programu od 08:00
Charlotte - Philadelphia
arenapremium3
Na programu od 07:30
Man. United - Young Boys
Otvori pretragu
Video
Vaterpolo
16.10.2021. • 23:36

ALEKSANDAR ŠOŠTAR U TEME DO ARENE: Novi Beograd će voditi glavnu reč

Teme do Arene
Gost novog izdanja emisije "Teme do Arene" bio je proslavljeni vaterpolo golman Aleksandar Šoštar 

Aleksandar Šoštar, legendarni golman vaterpolo reprezentacije Srbije, Partizana, Bečeja, Barselone, tokom bogate igračke karijere osvojio je sve što se osvojiti može, a potom je nastavio da se dokazuje i kao sportski radnik.

Obavljao je funkciju predsednika VK Partizan, predsednika Sportskog saveza Srbije, trenutno je sportski direktor VK Novi Beograd.

"Igračka karijera mi je duže trajala nego što sam očekivao, aktivno sam se bavio vaterpolom do 39 godine, iako je običaj bio da se ranije ide u penziju. Ono što mi je prijalo na kraju igračke karijere, najviše mi odgovara i kao sportskom funkcioneru, da budem okružen mladim ljudima. Takvu situaciju sam zatekao u Novom Beogradu, mlad klub, vrhunski organizovan, ove sezone ćemo igrati značajnu ulogu u svim takmičenjima u kojim budemo učestvovali", istakao je Šoštar.

Među stativama je stao slučajno, na jednom turniru u mlađim kategorijama Partizan nije imao golmana, a sve ostalo je legenda. Šoštar je 1988. godine u Seulu postao olimpijski šampion, a 1991. godine evropski i svetski prvak. Deset godina kasnije još jednom se sa reperezentacijom popeo na krov Evrope, godinu dana ranije sa Bečejem je postao klupski prvak na starom kontinentu. 

"Najznačajniji događaji u karijeri su pobede na velikim takmičenjima. Bio sam na pripremama za Olimpijske igre 1984 u Los Anđelesu, ali nisam se našao među putnicima, već na narednoj u Seulu bio sam deo tima i rado se sećam tog uspeha, kao i tri godine kasnije kada smo postali prvaci sveta. Te iste, 1991. godine bilo je i prvenstvo Evrope, deset dana pred početak turnira igrači iz Hrvatske, a činili su pola tima, napustili su reprezentaciju. I u to vreme imali smo dobar sistem rada, ekipu smo popunili mlađim igračima, vratili smo ih sa odmora. Niko nas u takvim okolnostima nije pritiskao da osvojimo medalju, mi igrači smo sami postavili sebi zadatak da uzmemo zlato. U polufinalu protiv Italije sam se teško povredio, odigrao sam od kraja, ali je u finalu protiv Španije kao debitant, branio Milan Tadić. Bio je fenomenalan, a posebno Igor Milanović i bili smo prvaci, kao i deset godina kasnije u Mađarskoj, kada smo domaćina, velikog rivala, u njihovoj kući pregazili u grupi, a potom pobedili Italiju u finalu", prisetio se Aleksandar Šoštar.

Tokom klupske karijere igrao je za Partizan i Bečej, u inostranstvu je po dve sezone proveo u Posilipu iz Napulju i Barseloni.

"Napulj treba doživeti, kada sam tamo stigao, deset dana sam bio u šoku, ljudi su nekako preglasni... Za malo sam  se mimošao sa Maradonom, otišao je nekoliko meseci pre mog dolaska. Mi igrači smo se svakog petka okupljali u jednoj piceriji, poručivao sam neku mešavinu dve vrste pica, kada sam otišao iz Napulja, u toj piceriji je na meniju ostala u ponudi pica "Sostar". U karijeri mi je jedino nedostajala titule klupskog prvaka Evrope, došao sam u Bečej i sa njim ispunio svoj poslednji cilj 2000. godine", rekao je Šoštar. 

Poslednje vesti

Poslednji klipovi