Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 11:15
Spremite se
arenasport2
Na programu od 10:00
Estudiantes - Real Madrid
arenasport3
Na programu od 10:15
Basel - Eintracht Frankfurt
arenasport4
Na programu od 10:00
Partizan - Javor
arenasport5
Na programu od 10:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Vaterpolo
08.05.2020. - 10:15

Najuspešniji vaterpolo trener svih vremena ide u penziju!

MN Press
Karijera je bila duga i uspešna...

Jedan od najvećih vaterpolo trenera svih vremena Ratko Rudić (71) odlučio je da završi karijeru koja je bila ispunjena mnogobrojnim uspesima na klupskom i reprezentativnom nivou.

Rođeni Beograđanin je bio uspešan vaterpolista i sa reprezentacijom Jugoslavije bio je srebrni na Olimpijskim igrama u Moskvi, da bi nam u Los Anđelesu (1984) i Seulu (1988) doneo zlatne medalje, samo ovoga puta kao trener.

Rudić je potom vodio Italiju punih deset godina, Sjedinjene Države, Hrvatsku i Brazil, i sa svima je imao uspehe, da bi od 2018. godine preuzeo najbogatiji klub sveta Pro Reko.

On je ujedno i jedini trener koji je sa tri različite reprezentacije (Jugoslavija, Hrvatska, Italija) bio svetski i olimpijski prvak. Ipak, kaže da mu nijedna od ovih medalja nije najdraža u karijeri, pošto se vezao za druge stvari osim "zlata".

"Meni najdraže medalje ili uspesi uopše nisu zlata. Nego moje prve medalje s juniorskim reprezentacijama Jugoslavije, a to su bile srebrne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu u prvoj polovini 80-ih godina", kazao je Ratko Rudić u razgovoru za hrvatski "Index" i iznenadio sve pošto u svojoj kolekciji ima 14 zlatnih odličja i oko 20 ostalih.

"Tiranin", kako glasi nadimak Rudića, kaže da je to zbog toga što je u juniorima imao igrače poput Bukića, Milanovića i Vičevića koji su postali vrhunski seniori.

Sećamo se svih radosti koje je doneo Jugoslaviji tokom osamdesetih godina, a sećamo se i velikog rivalstva kada je seo na klupu Hrvatske, s kojom je Srbija vodila velike bitke u bazenu, od kojih neke nisu bile prijatne.

Ratko, uživajte u penziji!

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci