Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 14:00
Budućnost VOLI - Partizan NIS, G2
arenasport2
Na programu od 15:15
Nemačka - Italija
arenasport3
Na programu od 14:30
Santos - Union La Calera
arenasport4
Na programu od 15:00
Vitoria - Gil Vicente
arenasport5
Na programu od 15:00
Pony Excess
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 14:00
PSG - Real Madrid
arenasport7
Na programu od 14:00
Bodo Glimt - Celtic
arenasport8
Na programu od 14:00
LA Lakers - Denver
arenapremium1
Na programu od 15:00
Barca - Flensburg
arenapremium2
Na programu od 15:45
UNICS - Lokomotiv, 1. meč
arenapremium3
Na programu od 15:00
Montpellier - PSG
Otvori pretragu
Novak Đoković
Tenis
20.01.2022. • 07:18

ĐOKOVIĆ NIJE PREKRŠIO ZAKON AUSTRALIJE: Deportovan zbog uticaja

Novak Đoković
Arena sport
Sud obelodanio razloge za zabranu Novakovog boravka u Australiji

Federalni sud Australije jutros je, pet dana nakon što je svetski teniser broj jedan Novak Ðoković deportovan iz Australije, obelodanio razloge za takvu odluku.

Naime, glavni sudija Federalnog suda Džejms Olsop se nakratko obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Ðokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list “Herald san”.

U obrazloženju suda se navodi da nije “iracionalno ili nelogično" da ministar zaključi da je Ðokovićevo prisustvo u Australiji moglo da ugrozi zajednicu, čak i ako drugi nisu imali takav stav.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda i dodaje:

"Svetska zvezda bi mogla da utiče na mladu populaciju da ga oponašaju i podstakne ih da se ne vakcinišu. Dalje, postoje dokazi da je Đoković zanemario mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao aktivnostima iako je bio kovid pozitivan. Ministar je bio svestan činjenice da bi došlo do nemira u zajednici ako Đoković ostane".

Sud, međutim, ističe još detalj, a to je da je “parlament jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice".

Sudija Olsop je priznao da je postojala podrška Ðokoviću da ostane u Australiji i da je on "osoba sa dobrim ugledom" koja nije pokušala da krši australijske zakone.

On je, međutim, odbacio sugestije da će ukidanje vize Ðokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci