Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 04:00
Aston Villa - Everton
arenasport2
Na programu od 05:00
Moja Arena
arenasport3
Na programu od 04:00
Napredak - TSC
arenasport4
Na programu od 04:00
Celta - Espanyol
arenasport5
Na programu od 05:00
Don't Look Down
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 04:00
Salzburg - Bayern
arenasport7
Na programu od 04:00
Bodo Glimt - AZ Alkmaar
arenasport8
Na programu od 04:00
Miami - Charlotte
arenapremium1
Na programu od 04:00
Los Angeles Galaxy - Vancouver
arenapremium2
Na programu od 05:00
Pregled kola
arenapremium3
Na programu od 04:00
Man. City - Bournemouth
Otvori pretragu
Svetislav Pešić
Košarka
03.08.2022. • 13:24

SVETISLAV PEŠIĆ: Jokić je spreman, dolazi prvi na treninge, odlazi poslednji

Svetislav Pešić
MN Press
Selektor se obratio javnosti pred početak priprema za Mundobasket i EP

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je na konferenciji za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

"Orlovi" će 25. i 28. avgusta odigrati utakmice u okviru kvalifikacija za Mundobasket protiv Grčke u Beogradu, odnosno Turske u Istanbulu, a takođe joj predstoje i pripreme za učešće na Evropskom prvenstvu  od 1. do 18. septembra. 

"O utakmici sa Grčkom i Turskom ćemo pričati. Ne bih davao ocene i procene. Ima vremena, svaka utakmica je drugačija i svaka je izazovna. Grčka pripada prvoj grupi favorita, biće to dve izazovne utakmice. I jedni i drugi su u dobrom sastavu. Biće čvrtste i jake utakmice, motivirajuće, da u njima vidimo gde stojimo kada je u pitanju evropska košarka, kakav nam je renking pred EP",

Svetislav Pešić izjavio je da eventualne medalje i trofeji na predstojećim takmičenjima ne zavise isključivo od selekcije Srbije.

"Imamo sve uslove potrebne za rad. Prvo nam je ideja da budemo svi zajedno jer dugo nismo bili zajedno. Prvi cilj je da integrišemo igrače. Većina nikad nije igrala između sebe, ili ako su igrali, to je bilo odavno. Veoma važno je da razgovaramo, da se družimo, pojedinačno i grupno, sa čitavom ekipom. O tome šta naš očekuje, kako doći do ciljeva. na terenu će se sve videti. Važno je da se da maksimum. Dobra priprema zavisi od nas, taj performans, to zalaganje, to zavisi od nas. Rezultati, medalje i trofeji ne zavise samo od nas", izjavio je Pešić.

Selektor je dodao da je ekipa danas radila individualno i da tek od sutra kreće timski rad.

"Tek je početak. Po pravilima FIBA i NBA tek sutra možemo timski da treniramo. Želja nam je da iskoristimo vreme da se upoznamo dobro, da čujemo šta igrači misle. Posle toga dolazi nedelja, od 11, 12. avgusta, kreću utakmice".

Osvrnuo se i na status Nikole Jovića i Alekseja Pokuševskog, koji se nisu pojavili na prozivci zbog odluke njihovih NBA klubova.

"Radujemo se što je većina tu. Koprivica i Simanić su bolesni, nadamo se da će se za dan-dva priključiti, Jović i Pokuševski - za njih nismo dobili dozvolu. Oni od njih traže da budu tamo u avgustu, verovatno se bore za mesto u ekipi. Ovo ostalo je, imamo iskustva, to su odlični momci, nismo se prikazali u sjajnom svetlu što se tiče rezultata, ali ti momci koji su napravili taj program... želim da ih podržim, ne samo da su došli, nego su radili najbolje što su mogli. Dosta njih će dobiti šansu, oni treba da budu ono što ekipu čini ekipa. Ekipu ne čini najboljih 12 košarkaša, već oni koji se najbolje slažu. O zvezdama ne pričamo, zvezde su na terenu i tamo će se sve videti".

Prokomentarisao je i povratak Nikole Jokića u tim.

"Jokić je došao dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da bude u dobrom fizičkom stanju, on je sredio svoje telo. On je apsolutno fizički pripremljen. Raduje se igranju, to se vidi na svakom treningu, na druženju sa igračima. Igrači se raduju što je tu. Sa Jokićem je situacija dosta povoljna, radi dobro, trenira dobro, dolazi prvi, odlazi poslednji... Treba mu malo da se adaptira na način igre u Evropi, ali znate kako - ako imaš znanje, brže se prilagođavaš, a njemu to znanje ne fali".

Naglasio je da će srpskom centru možda trebati malo više vremena da se privikne na evropska pravila i stil košarke

 

"Različiti su koševi, dimenzije, linija za tri poena. U NBA postoji drugačija igra u reketu, ovde je puno dole. Drugačije je u Evropi. Nije nekoliko godina u Evropi, kao i svakome treba mu vreme da se adaptira na način igre u Evropi. Znate kako, ako imaš znanje, brže se prilagođavaš. Njemu to znanje ne fali koliko znam", zaključio je Pešić.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci