Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 15:00
Čukarički - Slovan Bratislava
arenasport2
Na programu od 15:00
Udinese - Atalanta
arenasport4
Na programu od 14:30
Budućnost VOLI - Partizan NIS
Otvori pretragu
Rukomet
12.01.2021. • 14:01

RUKOMETNI JANUAR NA ARENI SPORT: Uživanje je počelo, sada sledi spektakl

Christof Koepsel/Bongarts
Mesec januar je tradicionalno, već godinama, rezervisan za rukomet

Od tradicije se ne odstupa, a ni korona virus ne može da je poremeti, pa će tako i ove, 2021, godine prvo "na meniju" biti Svetsko prvenstvo za rukometaše!  

Domaćin svetske smotre najboljih selekcija biće Egipat. Jedna zemlja, četiri grada i isto toliko hala, biće poprište borbi 32 nacionalna tima, od kojih svaki ima isti cilj – zlatna medalja!  

Vlasti u Egiptu, a u saradnji sa svetskom "kućom rukometa" (IHF), odlučile su da sve reprezentacije budu u popularnom "balonu" tokom boravka u zemlji na severu Afrike. Treba istaći da je IHF u poslednjem trenutku, pod pritiskom javnosti, ali i unije igrača, popustio, te će kao i sva ostala sportska takmičenja i ovo biti organizovano bez prisustva publike, ali i medija.  

Kako bismo verodostojno najavili, a pritom ne propustili da kažemo bilo šta o predstojećem, ukupno 27. Svetskom prvenstvu za muškarce, moramo se vratiti nekoliko meseci unazad, do maja. Tada je evropska "kuća rukometa" (EHF) izašla u javnost sa informacijom da baraža za odlazak na SP neće biti, te da iz duela koji su ranije bili određeni, na planetarnu smotru idu bolje rangirani nacionalni timovi.
Takva odluka pogodila je i Srbiju, koja je trebalo da igra dvomeč sa Slovenijom, pod vođstvom novog selektora Tonija Đerone. Međutim, odluka je ostala na snazi, pa od predstavnika regiona ostaju Hrvatska i Slovenija.  

Kada govorimo o našoj televiziji i svemu onome što gledaoce Arene sport očekuje u narednih 20-ak dana, moramo istaći da je spreman bogat rukometni program. U prvoj nedelji, preciznije od srede 13. januara, zaključno sa nedeljom 17, ljubitelje rukometa na našim kanalima očekuje 22 rukometna prenosa,  od čega - 17 utakmica Svetskog prvenstva, četiri meča Lige šampiona za dame i utakmica kvalifikacija za EURO 2022 Srbija – Grčka.

Svemu će prethodniti specijalizovani studijski program, koji je zakazan za sredu od 16 časova.  

Prepoznatljivi rukometni komentatorski dvojac (Sreten Rašković i Stevan Stevanović), koji je svoj put u svetu novinarstva počeo da trasira sada već davne 2010. godine, najavljuje da nas očekuje  jedinstveno, čudno, izazovno ali i zanimljivo prvestvo. Jedinstveni su i u oceni da se u krug favorita svrstava pet zemalja, dok o iznenađenjima kažu... 

- Čudne okolnosti zbog pandemije Covid-19 i činjenice da se igra van Evrope, umanjuje značaj faktora navijača i s tim u vezi selekcije koje nemaju problem da igraju na neutralnom terenu ili gostovanjima, imaju određenu vrstu prednosti. To su uglavnom najjače rukometne sile, koje generalno nemaju potrebe za domaćinskim okruženjem, pa je krug favorita istri. Videćemo samo kako funkcionišu u borbi za bodove od prvog dana, u novom sistemu takmičenje – rekao je Rašković i dodao:

- Mislim da bi ovo prvenstvo moglo da donese iskorak Norveške, kada je reč o boji medalje. Pored Skandinavaca tu je i Hrvatska, ako uhvati onaj korak sa poslednjeg velikog takmičenja može da napravi potencijalni iskorak. Nikako zbog kvaliteta sastava ne smemo isključiti Dansku. Gledajući utakmice kvalifikacija, Srbije i Francuske, nisam oduševljen selekcijom Gijoma Žila, ali u svakom slučaju, mislim da će šampionat biti krajnje uzbudljiv – ocena je komentatora TV Arena sport.

Pomenuti komentatorski tandem S&S dobili su pojačanje u rukometnoj sekeciji redakcije Arena sport, pa će tako gledaoci u predstojećim danima moći da uživaju i u komentarima bivšeg rukometaša Vojina Menkovića kao i Uroša Samardžića.  

U narednim danima nam ostaje da vidimo, ali i saznamo odgovore na neka od pitanja, kao što su: Da li će Danska uspeti da odbrani zlato? Da li je Hrvatska spremna za podvig i preuzimanje trona, ili je na pomolu nova španska vladavima?
 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci