Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 11:30
Red Bull Send it
arenasport2
Na programu od 10:30
Juventut - Baskonia
arenasport3
Na programu od 11:30
Verona - Inter
arenasport4
Na programu od 10:00
Javor Matis - Vojvodina
arenasport5
Na programu od 10:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Rukomet
19.02.2020. - 10:38

Ode i Perun, otišao bi i Božo Đurković da je u njemu problem...

MN Press
"Ako sam ja problem, onda nema problema", poentirao je više puta Božidar Đurković tokom 21 godine (and counting...) provedene na čelu rukometnih saveza tri različite države.

Negde na tom putu, moralo je da dođe do zamora materijala. Tešku odluku saopštio je u Aranđelovcu, tokom sednice na kojoj je Velimir Marjanović treći put izabran za predsednika Rukometnog saveza Srbije.

Posle 13 godina u ulozi prvog operativca RSJ, RSSCG i RSS, sa pravom zadovoljan što je Srbija te godine bila domaćin Evropskog prvenstva za muškarce, a već naredne Svetskog prvenstva za žene, Beograđanin je najavio povlačenje sa zahtevne funkcije tokom 2013. godine.

"Umorio sam se. Iz ličnih razloga ću se povući posle Evropskog prvenstva za žene i Svetskog za muškarce", saopštio je Đurković, koji je te godine u Narodnoj skupštini primio "Majsku nagradu" u kategoriji "sportski funkcioner".

Od kada su te 2013. rukometaši predvođeni Veselinom Vukovićem otputovali u Španiju sa srebrnom medaljom oko vrata, stigli do osmine finala Svetskog prvenstva i tamo hrabro "poginuli" u utakmici sa objektivno jačim domaćinom...

- skor rukometaša na velikim takmičenjima je 4-2-16;
- ekipa se vraćala kao 13, 15, 12, 18. i 20. na turniru;
- Savez je promenio šestoricu selektora;
- najbolji rukometaš Evrope odbija da igra za Srbiju;
- "orlovi" su propustili dva svetska prvenstva;
- nije nas bilo na Olimpijskim igrama u Riju;
- neće nas biti ni narednog leta u Tokiju;
- Đurković je iz genseka avanzovao u predsednika;
- predsednik godinama ne imenuje novog genseka;

Danas, kao prvi čovek srpske "Kuće rukometa", Đurković je nagovestio da će Savez morati da prihvati ponovljenu ostavku Nenada Peruničića, sedmog selektora u poslednjih osam godina, jer Perun kao dokazani emotivac ni mesec dana kasnije ne želi da se pomiri sa novim najvećim debaklom seniora na velikoj sceni.

Posle 18. mesta na Svetskom prvenstvu prošle, Srbija se ove godine vratila iz Austrije posle samo tri utakmice, bez pobede, kao 20. u Evropi. Sve i da želi, Peruničić ne može da se pomiri sa ukupno dve pobede u deset utakmica na dva šampionata održana u razmaku od godinu dana.

To mu brani 21 godinu mlađi on, najbolji strelac reprezentacije Jugoslavije koja je 1999. vratila bronzu sa Svetskog prvenstva u Egiptu.

"Rekao sam da ću ili da menjam stvari ili me neće biti tu. Jako nas je zaboleo poraz od Crne Gore posle kojeg smo izgubili šansu za drugi krug. Potpredsednik Dragan Škrbić je bio uz mene da smiri situaciju. Dugo sam razmišljao i prošle nedelje sam podneo ostavku", rekao je Peruničić danas u Beogradu i podsetio da je još u Austriji, pre više od mesec dana, ponudio ostavku nadređenima.

Pored njega sedeo je čovek čija je karijera funkcionera započeta baš te 1999, kada smo još bili rukometna sila koja se nije vraćala kući pre poslednjeg dana turnira. "Plavi" su naredne godine na Igrama u Sidneju izgubili u meču za bronzu, ali su je ponovo okačili oko vrata u Francuskoj 2001. iz koje su se vratili kao treći na svetu.

Dve decenije iskusniji, Đurković je staloženo reagovao na Perunove reči.

"Nenad sve ovo doživljava emotivno. Mislim da ne zaslužujemo 20. mesto. Videćemo, imamo dovoljno vremena da donesemo ispravnu odluku", kazao je Đurković i najavio da će Upravni odbor u narednim danima razmatrati Peruničićevu odluku.

Od dana kada je najavio povlačenje, Đurković je kao generalni sekretar i predsednik ispratio plejadu velikih rukometnih imena, Veselina Vukovića, Ljubomira Vranješa, Vladana Matića, Dejana Perića, Jovicu Cvetkovića, Ljubomira Obradovića, uskoro će i Peruničića, čoveka koji je uzalud pokušavao da odgovori Petra Nenadića od odluke da sledeću utakmicu za reprezentaciju odigra kada aktuelno rukovodstvo napusti Savez.

"Svakog januara ista priča, svake godine govorimo identične stvari i ništa ne pomaže. Nije ovo momenat da se iznosi prljav veš i padaju teške reči, iako je ponovo naš najtrofejniji sport - najružnija slika Srbije. Za 15 godina smo dva puta prošli u drugi krug. Dosta je toga stvarno, Grac je slika i prilika našeg rukometa u kom već 20 godina ništa ne funkcioniše", govorio je najbolji evropski rukometaš za 2019. godinu.

"Vode ga pogrešni, ne postoji sistem i ne znamo šta je cilj", dodao je.

Đurković je na oštru kritiku odgovorio da "ne igra sistem utakmice".

"Znam da je razočaranje veliko. Ne samo igrača i selektora, već i svih nas u Savezu. Nismo očekivalo da nećemo da se izborimo za drugi krug. Sada krive RSS, sistem... A sistem nije igrao", poručio je iz inostranstva.

"Težak period... Jako. Javnost je, baš kao i svi mi, veoma razočarana, nismo ispunili očekivanja i ostvarili cilj. Postoje stvari i koje nisu na mestu, koje nisu takve kakve se iznose, ali to je što je, mi smo takav narod. Savez je obezbedio sve uslove za rad, reprezentacija je imala sve što je želela, ali zajedno nismo uspeli da napravimo ono što smo hteli".

Na pitanje o tome ko je najodgovorniji za novi debakl, rekao je…

"Ako gledamo odozgo, onda sam ja najodgovorniji".

Usledilo je, logično, pitanje planira li da podnese ostavku.

"Ne pod pritiskom. Nisu mene postavili isti ovi koji me blate po medijima, tako da ću po povratku iz Švedske da obavim prvo razgovore sa ljudima iz Upravnog odbora, pa tek onda reći šta imam", rekao je, pa poentirao:

"Ako je Božidar Đurković najveći problem u rukometu, onda je taj problem rešiv".

S obzirom na to da se u zemlju nije vraćao sa selektorom i ekipom, zatražio je malo vremena, strpljenja i razumevanja.

"Za desetak dana, kada se vratim iz Beča, sešćemo, razgovarati, analizirati i doneti odluke u interesu srpskog rukometa".

Punih osam godina kasnije, na Vanrednoj izbornoj skupštini zakazanoj zbog povlačenja Marjanovića iz predsedničke fotelje, njegov dugogodišnji saradnik dobio je 45 glasova prisutnih u sali. Dva delegata bila su uzdržana, niko nije bio protiv tokom sednice na kojoj se nije pojavio nijedan Đurkovićev protivkandidat.

"Odlučio sam, dosta je bilo i povlačim se iz srpskog rukometa. Podnosim ostavku na mesto predsednika Skupštine RSS, na mesto predsednika RS Centralne Srbije i na mesto generalnog sekretara RS Kosova i Metohije. Ne mogu ovo sve više da podnesem. Zovu me, lobiraju da dođem, odnosno da ne dođem na Skupštinu, prete....", rekao je Siniša Lazić u oktobru 2016. godine.

Na pitanje o tome ko mu je pretio, nije želeo da odgovori.

"Ne bih sada da pričam o tome ko mi je sve pretio i ko me je sve zvao, biće vremena za to. Za sada, samo želim svima da kažem da me srpski rukomet više ne zanima i ne vidim sebe više u njemu. Imam svoj život, porodicu, ne treba mi ovo uopšte".

Istog dana, javnosti se obratio i treći kandidat, Milan Đukić.

"Poštovani rukometni prijatelji, svestan situacije u kojoj se nalazi srpski rukomet i situacije u kojoj se našao Rukometni savez Srbije nakon prekida i odlaganja redovne Skupštine, doneo sam odluku da povučem svoju saglasnost na kandidaturu za predsednika RSS", napisao je prvi čovek novosadske Vojvodine, kog su predložili delegati pokrajinskog saveza.

Ni oni, ni delegati RS KiM, uz još nekoliko članova Skupštine, nisu želeli da prisustvuju ponovljenoj sednici, dan nakon što je prethodna prekinuta zbog tenzija, uvreda, pretnji i međusobnih optužbi za lažiranje rezultata prilikom prebrojavanja glasova.

Sa 45 glasova za, dva uzdržana i nula protivkandidata, novi predsednik pročitao je prisutnima imena 19 članova Upravnog odbora i najavio da neće žuriti sa imenovanjem sopstvenog naslednika na mestu generalnog sekretara. Đurković je posle 17 godina na toj funkciji dobro znao kakvu odgovornost ona podrazumeva i zbog toga nije želeo da pogreši.

"Opredelio sam se da gensek u svojstvu vršioca dužnosti bude Aleksandar Petrović dok se u narednih mesec, mesec i po dana ne iskristališe kandidat za mesto koje je jako važno. Generalni sekretar operaciono vodi čitav Savez", rekao je i dodao:

"Petrović je diplomirani ekonomista, dugo u Savezu, poslednjih godina izvršni sekretar i moj saradnik. Poznaje zakone, sa stručnom službom radi sve poslove i može da odgovori zadacima dok se ne donese konačna odluka. Dolazili su do mene razni predlozi, ali neki su opterećeni nedostatkom adekvatnog obrazovanja i radnog iskustva".

Tih mesec, mesec i po dana još traje.

Petrovića je na funkciji vršioca dužnosti 2018. zamenio Mazlam Džemailoski, koji i danas aktivno vrši dužnost generalnog sekretara čekajući da predsednik ne pogreši u proceni.

Takođe danas, sedeći odmah do čoveka koji je upravo preuzeo odgovornost i podneo ostavku na mesto selektora, Đurković je ocenio da su ciljevi ostvareni, ali da su rezultati izostali.

"Tačno je da nema rezultata. Kada su bili ti izbori 2016. rekao sam da nam je prioritet plasman na velika takmičenja. Te ciljeve smo ostvarili, ali su rezultati izostali", rekao je i procenio da dolaze bolji dani za naš rukomet.

"Budućnost rukometa nije tako crna kao što izgleda. Imamo dosta igrača u mlađim kategorijama koji mogu da dođu u reprezentaciju", izjavio je, a onda poentirao:

"Povlačenje sa funkcije je uvek u opticaju, za svoj rad odgovaram Skupštini".

Poslednju medalju u mlađim kategorijama naši rukometaši osvojili su davne 2008.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci