Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:15
Nacional - Racing
arenasport2
Na programu od 22:45
Boston - Miami
arenasport3
Na programu od 00:00
Lazio - Atalanta
arenasport4
Na programu od 00:00
Salzburg - Maccabi Tel Aviv
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Rukomet
19.05.2020. - 10:20

Najbolji rukometaš Evrope potvrdio: Tu sam za Srbiju!

MN Press
Petar Nenadić u opširnom intervjuu govorio o nacionalnom timu i planovima za budućnost.

Da li će u srpskom rukometu početi da duvaju neki novi vetrovi?

Dolazak Tonija Đerone na mesto selektora Srbije pokrenuo je pitanje koliko će Španac moći da poboljša nacionalnu selekciju, a sada je postalo jasno i da će se u dres sa državnim grbom vratiti zvanično najbolji rukometaš Evrope!

Petar Nenadić je to potvrdio u intervjuu za sajt B92 i time nagovestio da bi mogao da bude predvodnik novih "orlova", nakon što je Đerona prethodno dao svoj odgovor o planovima koje ima za Nenadića.

"Ukoliko budem u planovima i viziji selektora odazvaću se. Fizički se osećam dobro. Nemam toliko godina da sam pri kraju karijere i ako se uklapam rado ću biti na raspolaganju. Da li dve ili još tri godine, dokle god budem mogao", počeo je Petar Nenadić.

Đerona je na predstavljanju srpskoj javnosti rekao da će gledati širu sliku i razmišljati dugoročnije. Sa time je saglasan i Nenadić.

"Konačno da je došlo do pravih promena. U razmišljanju, svemu generalno, biće nova filozofija rukometa... Ipak, možemo da pričamo i bude krasno, ali ako se to što je Đerona zacrtao ne ispuni, nemamo ništa od toga. Ono što je najvažnije, svaki trener zahteva vreme, strpljenje i podršku Saveza, javnosti. Da se napravi konačno pozitivna atmosfera. Nije važno da li ću se ja vratiti, to posle godinu dana neće nikome biti interesantno, nego šta dalje. Neophodno je razmišljati o narednih pet ili šest godina. Gledam mnogo šire, ne samo seniorsku reprezentaciju, već sve mlađe generacije. Naše kategorije su bile zapažene u Evropi, to su prolazne stanice, gube se igrači i talenti. Đerona razmišlja normalno i ispravno, ne igra samo seniorska reprezentacija, već sistem sa juniorskom, kadetskom i mlađim. To je poenta svega", jasno i precizno govori najbolji rukometaš Evrope.

Nenadić je iskoristio poruku da pošalje poruku za ovdašnje rukometne "stručnjake".

"Nadam se da će naši treneri želeti da uče, da vide nove stvari. Svako ima viziju i ne treba da izlazi iz stoga, ali mora da se proba novi način rada, uz njihov sistem. Govorio sam 100 puta da je naša reprezentacija uvek imala kvalitet, ali je naš (igrački prim. aut) kvalitet uvek bio iznad trenerskog. To je najveći problem, ljudi su se bavili svim i svačim, a najmanje rukometom. Tu su kvazi trenerske zajednice, a nikada nisu uzeli tablu i pištaljku u ruke. Moraju da poštuju selektora, svi da se stave u njegovu službu, isto kao i on u njihovu. Ako su želje da se sačuvaju fotelje onda ništa nema smisla", objašnjava Nenadić.

"Kada bih ljudima pričao ne bi verovali kroz šta sam prošao za 10 ili 12 godina. Najviše me bole stručnjaci, ne znam ljude, ali da kažemo da vole sport. Mogu da garantujem za sebe i 99 odsto drugih igrača da nisu bili u reprezentaciji zbog ličnog interesa ili neke prodaje. Samo su želeli nešto da urade. Posle 20 dana bi usledilo rezočaranje, nisi mogao da pružiš maksimum", ostao je Nenadić donekle nedorečen.

Aktuelna je vest i da je Srbija ostala bez šanse da se kroz baraž plasira na Svetsko prvenstvo nakon neobjašnjive odluke EHF-a. Ipak, plasman je i dalje moguć putem specijalne pozivnice.

"Odluka deluje nesportski, ali cela situacija je haotična i jasno je da su ljudski životi najvažniji. Tako je kako je, ne može da se menja. Bilo bi dobro da dobijemo specijalnu pozivnicu, zašto da ne? Nadam se da će naš Savez da se izbori."

Svetska rukometna federacija će dodeliti četiri pozivnice, od čega dve idu Evropi.

"Severna Makedonija, Srbija i Rusija, te tri zemlje imaju najveće šanse. Kakvi god bili naši rezultati imali smo kontinuitet odlaska na Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo."

Nenadić se osvrnuo i na 2012. godinu, kada je Srbija stigla do finala Evropskog prvenstva u Beogradu.

"Arenu i taj delirijum, taj ambijent, teško da će se ponoviti. Da, Srbija može da bude dobar konkurent, sigurno! Pomerile su se OI za 2021. godinu, vidim dobru šansu Srbije jer su dva takmičenja blizu (Svetsko prvenstvo se igra u januaru 2021, prim. aut). To je uvek dobro ta manje selekcije, ove jače će se čuvati za OI, podmlađivati, što bi moglo da bude dobro za nas", rekao je Petar Nenadić u intervjuu za B92.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci