Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 07:30
Toronto - Boston
arenasport2
Na programu od 06:00
Genoa - Parma
arenasport3
Na programu od 07:30
Nice - Dijon
arenasport4
Na programu od 07:00
Maritimo - Benfica
arenasport5
Na programu od 07:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Ostali sportovi
21.05.2020. • 14:12

Za Olimpijske igre leto 2021. je POSLEDNJA OPCIJA

Guliver/Getty Images/Carl Court
Prvi čovek MOK je svestan da postoji šansa da Igre u Tokiju uopšte ne budu održane.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da prihvata mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju, ako se ne održe sledećeg leta zbog korona virusa.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije pomerene na sledeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta. Organizatori su nedavno saopštili da nemaju rezervni plan ako se takmičenje i naredne godine odloži zbog novog virusa.

"Ne možeš zauvek da zaposliš 3.000 do 5.000 ljudi u organizacionom komitetu. Ne možete da dozvolite da sportisti budu u neizvesnosti", rekao je Bah za "BBC".

On je rekao i da se nada da bi Igre u Tokiju narednog leta mogle da budu jedinstvene i da "pošalju poruku solidarnosti celog sveta, koji se ponovo ujedinio i slavi pobedu nad korona virusom".

"Nema nacrta za to, pa iz dana u dan moramo da izmišljamo točak", naveo je Bah.

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da će biti teško organizovati Igre ako se ta zemlja uspešno ne izbori sa korona virusom. Direktor Japanske lekarske asocijacije rekao je da sve zavisi od vakcine.

Upitan da li se slaže, Bah je odgovorio da se u tome oslanjaju na savete Svetske zdravstvene organizacije.

"Ustanovili smo jedan princip: da organizujemo ove Igre u bezbednom okruženju za sve učesnike. Niko ne zna kako će svet izgledati za godinu dana, za dva meseca. Zbog toga moramo da se oslanjamo na stručnjake i da donesemo odgovarajuće odluke u odgovarajuće vreme na osnovu tog saveta", rekao je Bah.

Zimske olimpijske igre u Pekingu na programu su u Kini 2022. godine, nekoliko meseci po završetku Igara u Tokiju. Bah je naveo da mu je Abe jasno rekao da, što se Japana tiče, sledeće leto je "poslednja opcija".

"Ne možete svake godine da menjate ceo sportski kalendar međunarodnih takmičenja. Ne mogu sportisti da žive u neizvesnosti. Ne možete se toliko preklapati sa budućim Olimpijskim igrama, pa shvatam takav pristup naših partnera iz Japana", naveo je Bah.

Upitan koliko je uveren da će se Olimpijske igre u Tokiju održati, Bah je rekaoda u MOK moraju da budu spremni na različite scenarije.

"Postoji posvećenost da se Igre održe u julu naredne godine. U isto vreme, gledajući scenarije, u vezi sa zdravstvenim merama, možda će biti potreban karantin za sportiste, za deo sportista, za druge učesnike. Sve se razmatra i zbog toga kažem da je to mamutski zadatak, pošto je mnogo drugih opcija. Kada budemo imali jasan pogled na to kako će svet izgledati 23. jula 2021. godine, donećemo odgovarajuće odluke", naveo je Bah.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci