Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 10:00
Javor - Crvena zvezda
arenasport2
Na programu od 10:00
Finale
arenasport3
Na programu od 10:30
Unicaja - MoraBanc Andorra
arenasport4
Na programu od 10:00
Defensa y Justicia - Talleres
arenasport5
Na programu od 10:30
199 Lives
Otvori pretragu
Olimpijske igre
Ostali sportovi
06.04.2021. • 13:47

VELIKI PROBLEMI ZBOG KORONE: Ne idu u Tokijo, otkazan i pripremni turnir

Olimpijske igre
Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
Prva zemlja koja je otkazala učešće na Olimpijskim igrama

Duže od godinu dana svet je u pandemiji koronavirusa, zbog čega su prošle godine odložene Olimpijske igre, ali tu nije kraj. Kako stvari stoje, najveći sportski događaj je i ove godine ugrožen, što pokazuju dve vesti.

Prva je da Severna Koreja neće učestvovati u Tokiju kako bi zaštitila svoje sportiste od pandemije korona virusa. To je saopštilo ministarstvo sporta u Pjongjangu.

Odluka je doneta 25. marta na sastanku olimpijskog komiteta Severne Koreje, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Olimpijske igre u Tokiju bi trebalo da budu održane od 23. jula do 8. avgusta. Ovo je prvi put od 1988. godine i bojkota letnjih Igara u Seulu da Severna Koreja, zemlja koja tvrdi da nema ni jedan slučaj kovid-19, neće nastupiti na Olimpijadi.

Inače, zvanični Seul i Pjongjang objavili su početkom aprila da će se zajednički kandidovati za organizovanje Olimpijskih igara 2032. godine, ali kako se navodi u izveštaju Rojtersa, ovaj postupak Severne Koreje predstavlja odstupanje od ovog plana.

Južna Koreja je Igre u Tokiju videla i kao priliku za unapređenje odnosa i oživljavanje mirovnih pregovora sa Severnom Korejom s kojom je tehnički još uvek u ratu.

Ni u Japanu nije sve kako treba. Organizatori su otkazali probni vaterpolo turnir koji je za vikend trebalo da bude održan u Tokiju.

Razlog otkazivanja je nemogućnost zvaničnika da uđu u Japan zbog strogih procedura usled pandemije korona virusa. Vest je došla manje od četiri meseca pre početka Olimpijskih igara.

Takođe, otkazani su Svetski kup u ronjenju koji je trebalo da bude održan u Tokiju od 18. do 23. aprila, kao i takmičenje u umetničkom plivanju od 1. do 4. maja. Svetska plivačka federacija (FINA) je saopštila da će obrazloženje dati kasnije tokom nedelje.

Probno takmičenje u ragbiju u invalidskim kolicima održano je za vikend.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci