Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 08:30
Ženska strana medalje - Bojana Jovanovski
arenasport2
Na programu od 08:00
Atlanta - Phoenix
arenasport3
Na programu od 08:00
Rio Ave - Sporting
arenasport4
Na programu od 08:15
Independiente Santa Fe - River Plate
arenasport5
Na programu od 07:30
When garden was eden
Otvori pretragu
Olimpijski krugovi
Ostali sportovi
22.04.2021. • 11:27

STROGA PRAVILA U TOKIJU: Zabranjeni svi vidovi protesta na borilištima

Olimpijski krugovi
Tomohiro Ohsumi/Getty Images AsiaPac
Odluka doneta na osnovu rezultata ankete 3.547 sportista

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je u četvrtak da sportisti neće moći da protestuju na borilištima letnjih igara u Tokiju, kao i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

Ovakva odluka doneta je na osnovu ankete koju je MOK sproveo na uzorku od 3.547 sportista, od čega je dve trećine ispitanih smatralo da pobednički podijum, kao i sami tereni i borilišta “nisu prikladna mesta za demonstraciju i izražavanje svojih stavova na različite teme”.

Stoga postoji osnov da se sve  akcije sportista kao što je bila ona američkih atletičara Džona Karlosa i Tomija Smita u Meksiku 1968. godine kada su podigli pesnice u znak podrške borbi protiv rasizma, budu sankcionisane od strane MOK.

– Većina sportista koji su anketirani ne veruje da je prikladno izražavanje ličnih stavova tokom ceremonije otvaranja, na postolju ili na sportskom terenu. Ispitanici takođe smatraju da sportisti mogu manifestovati svoje stavove u medijima, na konferencijama za štampu i u “miks zonama” – navodi se u saopštenju MOK.

U MOK su pribojavaju da će ovakva odluka izazvati protivljenje kod sportista koji su poslednjih meseci bili aktivni u kampanjama organizacija kao što su “Black Lives Matter” koja je nastala u SAD prošlog proleća kao odgovor na policijsku represiju i smrt Džordža Flojda u Mineapolisu, posebno što je  Američki olimpijski i paraolimpijski komitet (USOPC) krajem marta saopštio svojim takmičarima da će im na Igrama u Tokiju biti dozvoljeno da podignu pesnice ili da kleknu za vreme državne himne, da bi podržali borbu za rasnu ravnopravnost.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci