Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 01:30
Internacional - Boca Juniors
arenasport2
Na programu od 01:15
Juventus - Dynamo Kyiv
arenasport3
Na programu od 00:00
Real Madrid - Baskonia
arenasport4
Na programu od 01:00
Club Brugge - Zenit
arenasport5
Na programu od 01:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Nađa Higl
Ostali sportovi
17.11.2020. • 16:17

NAĐA HIGL: Bila sam hodajući zombi

Nađa Higl
(MN Press)
Bivša plivačica proživela pravu dramu zbog bolesti koja joj je uništavala organizam

Nekada najbolja srpska plivačica, evropska šampionka iz Rima, Nađa Higl tokom profesionalne karijere imala je velikih problema sa opakom bolešću.

Tokom druge trudnoće je bolest izazvala komplikacije, koje su bile čak i opasne po život rođene Pančevke.

Svojevremeno je bila jedna od najboljih sportistkinja Srbije, a o svojim problemima je pričala gostujući na televiziji K1.

To je autoimuna bolest, zapaljenje debelog creva. Zbog nje sam poslednje četiri godine karijere bila anemična. Ova bolest može da bude smrtonosna, kada je akutna - rekla je Nađa Higl.

Problemi za zdravljem su trajali tokom obe trudnoće, a dijagnoze su bile različite. U jednom trenutku se posumnjalo i da ima probleme sa pankreasom, ali se ispostavilo da je u pitanju ulcerozni kolitis.

- Prve tri godine mi je bilo teško. Dve bebe u kući, moje stanje koje je bilo izuzetno teško... Gledala sam da se bavim sportom, da živim zdravo, ali su mi rezultati bili užasni. Bila sam kao hodajući zombi. Tokom sedmog meseca trudnoće sam hitno hospitalizovana. Trebalo je pronaći snagu da se sve to prevaziđe. Plivanje me je naučilo kako da se borim i da budem pobednik.

Higl je plivanje napustila i zbog nedostatka motivacije, ali i zbog zdravstvenih problema koje je imala tih godina. Bilo joj je neobično da nakon prekida karijere prati plivanje, a još je u šoku zbog svih dešavanja nakon osvajanja evropskog zlata.

- I dalje se ne sećam. Ni kad sam se popela na postolje po medalju, ni kraja trke, ni balkona u Beogradu... To mogu da proživim samo kroz snimke, jer se ničega ne sećam - dodala je šampionka Evrope na 200m prsno 2009. godine.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci