Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 08:00
Majke šampioni - Jordana Martinović
arenasport2
Na programu od 08:00
Atlanta - Phoenix
arenasport3
Na programu od 08:00
Rio Ave - Sporting
arenasport4
Na programu od 07:45
Pregled
arenasport5
Na programu od 07:30
When garden was eden
Otvori pretragu
dodela medalja
Ostali sportovi
23.04.2021. • 09:38

KLASIKA U TOKIJU: Umesto ruske himne slušaće se Čajkovski

dodela medalja
Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images
MOK je konačno dao odobrenje

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamenu za himnu Rusije na ceremonija dodela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

- Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen - rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud (CAS) rešio je spor između Svetske antidoping agencije (SADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA), presudivši da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom u velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao ni da koriste državni grb i himnu.

- Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnike i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu - dodao je Pozdnjakov.

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi „Katjuša“, najpopularnija ruska pesma tokom Drugog svetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pesma ne može koristiti umesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Letnje olimpijske igre u Tokiju održaće se između 23. jula i 8. avgusta.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci