Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Kipčoge
Ostali sportovi
25.09.2022. • 13:20

KIPČOGE OBORIO REKORD U MARATONU: Kenijac opet ispisao istoriju u Berlinu

Kipčoge
Tanjug/AP Photo/Christoph Soeder
Maratonsku deonicu pretrčao je za dva sata minut i devet sekundi

Kenijski atletičar Eliund Kipčoge nastavio je da ispisuje zlatne stranice u maratonu jer je danas u Berlinu oborio svetski rekord pretrčavši 42 kilometra i 195 metara za dva sata minut i devet sekundi (2:01,09).

On je za skoro pola minuta nadmašio sopstveni rekord postavljen 2018. godine iz glavnog grada Nemačke od 2:01,39 sati kada je postao prvi čovek koji je maraton istrčao ispod dva sada i dva minuta. Prethodno je rekorder od 2014. godine bio Deni Kimet (2:02,57).

Dan u Berlinu je bio savršen za trku, 11 stepeni i od starta se naziralo da će Kipčoge oboriti rekord jer je u svim prolaznim vrmemenima bio brži nego pre čeitiri godine. Polumaraton na 20. kilometru prošao je za 59 minuta i 51 sekund!

Berlin je tako postao grad sa najviše oborenih rekorda u maratonu (osam), a Kenijac je postao drugi maratonac koji je dva puta rušio rekord posle Britanca Džima Pitersa, legendarnog Etiopljanina Abebea Bikile, Australijanca Dereka Klejtona, Amerikanca marokanskog porekla Kalida Kanoucija i čuvenog Etiopljanina Haile Gebrselasija.

I u konkurenciji žena postavljen je treći najbolji rezultat svih vremena. Etiopljanka Tigiste Asefe istrčala je deonicu za 2:15,37 časova, a brže od nje trčale su samo svetska rekorderka Brigit Kisgei (2:14,04) i Pola Ratklif (2:15,25).

Poslednje vesti

Poslednji video snimci