• VIŠE
    _
  • ENG
/ Vesti
Izdvajamo
Kad je bivša "Juga" bila centar sveta
Izvor: Mondo | Autor: MONDO/Tanjug | Postavljeno: 08.02.2019.
Na današnji dan pre 35 godina počele su Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Guliver/Getty Images

Osmog februara 1984. godine svečano su otvorene 14. Zimske olimpijske igre, čiji domaćin je bilo Sarajevo, tada glavni grad jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

Bile su to prve ZOI održane u nekoj socijalističkoj zemlji, a Sarajevo i Jugoslavija pripremale su se za njih šest godina, nakon dobijanja organizacije u maju 1978.

Portal "Klix" podseća da su konkurenti Sarajevu bili Saporo (Japan) i Geteborg (Švedska).

Podseća se da je poznata britanska novinarka Pet Besford pred glasanje napisala: "Ako se opredelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i snežnim terenima".

Maskota Igara bio je vuk Vučko, koji je i danas jedan od simbola Sarajeva, a jedinu medalju za Jugoslaviju - prvu u istoriji ZOI - osvojio je Slovenac Jure Franko. On je u veleslalomu zauzeo drugo mesto.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. U programu su tada bili alpsko skijanje, bob, sankanje, hokej, umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

<< NAZAD