Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Friz, maskote OI u Parizu
Ostali sportovi
15.11.2022. • 09:33

FRIŽ, ZVANIČNE MASKOTA OI U PARIZU: Izabran je ideal, ne životinja

Friz, maskote OI u Parizu
U pitanju su frigijske kape

Na nešto više od 600 dana do otvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024 objavljene su zvanične maskote pod nazivom Friž.

Prema rečima organizatora, ove maskote imaju važnu misiju: da pokažu svetu da sport može da promeni sve i da zaslužuje da igra glavnu ulogu u društvu.

"Izabrali smo ideal, a ne životinju", rekao je predsednik Paris 2024 Toni Estanguet kada su maskote otkrivene na konferenciji za novinare u Parizu 14. novembra 2022 godine i dodao:

"Odlučili smo se za frigijsku kapu jer je to veoma jak simbol za Francusku Republiku. Za Francuze je to veoma poznat objekat koji je simbol slobode, objekat koji će predstavljati maskote širom sveta. Maskota Paraolimpijskih igara sa vidljivim invaliditetom takođe šalje snažnu poruku: promovisati inkluziju", poručili su organizatori.

Od kada se Šus, crveno-belo-plava maskota na skijama, pojavio na Zimskim olimpijskim igrama u Grenoblu 1968. godine, maskote su zabavni i svečani ambasadori Olimpijskog pokreta.

Friž su male frigijske kape, koje predstavljaju snažan simbol slobode, inkluzivnosti i sposobnosti ljudi da podrže velike i značajne ciljeve. Opremljeni su u crvenoj, beloj i plavoj boji, sa zlatnim logotipom Paris 2024 isklesanim preko grudi. Imaju i nestašno i izražajno oko napravljeno od "francuske kokarde", čvora traka koji je francuski nacionalni ukras.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci