Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Inter Miami - New York Red Bull
arenasport2
Na programu od 00:00
Partizan NIS - Budućnost VOLI, G3
arenasport3
Na programu od 00:30
Porto - Estoril
arenasport4
Na programu od 23:00
CSKA - Zenit, 2. utakmica
arenasport5
Na programu od 00:00
Down the Barrel
arenasport1x2
Na programu od 00:00
arenasport6
Na programu od 00:00
Inter - Shakhtar
arenasport7
Na programu od 00:00
Lyon - Porto
arenasport8
Na programu od 00:00
Philadelphia - Milwaukee
arenapremium1
Na programu od 23:30
Flensburg - Kiel
arenapremium2
Na programu od 23:00
Crvena Zvezda - Voždovac
arenapremium3
Na programu od 00:00
Sassuolo - Milan
Otvori pretragu
Aleksa Kijanović
Ostali sportovi
05.05.2022. • 13:55

CILJ JE DRŽAVNI REKORD NA 100 METARA: Aleksa Kijanović ima velike planove

Aleksa Kijanović
(MN Press)
Najbolji srpski sprinter želi još bolje rezultate

Definicija moći brzine, atraktivnosti “kraljice sportova”, njen temelj i večni sjaj je disciplina sprint koja nikada ne izlazi iz mode, koja će zauvek ostati aksiom atletike. I Srbija ima svoju sjajnu zvezdu u elitnom društvu sprintera sveta. Reč je o 25 – godišnjem Aleksi Kijanoviću, rekorderu naše zemlje na 60 metara sa vremenom od 6,66 sekundi koji je postavio na mitingu u Istanbulu 5. marta 2022.

Zvanično najbrži Srbin Kijanović predstavljao nas je na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani koje je održano u beogradskoj Areni od 18. do 20. marta 2022.

“Pre svega za mene jedna izuzetno uspešna sezona, malo manji broj nastupa na mitinzima tokom sezone, jer forma se tempirala za samo prvenstvo, nažalost deset dana pre Svetskog šampionata se dogodila jedna manja povreda koja je bila zalečena, ali se ispostavilo nedovoljno. Oboren je državni rekord na 60 metara, za koji, po svim analizama je mogao da bude dosta bolji, ali eto ostalo je tu još prostora za sledeću zimsku sezonu”, poručio je u razgovoru za Srpski atletski savez Aleksa Kijanović i nastavio:

“Za letnju sezonu cilj je vrlo jasan, državni rekord na 100 metara. Moj rezultat iz dvorane na 60 metara je trenutno najvredniji muški sprinterski rekord po tablicama vrednosti rezultata, a ove godine sam napredovao u nekim ključnim segmentima sprinta koji se na 100 metara dosta više primete nego na 60 metara, tako da su očekivanja i realna. Osim toga, glavni cilj je nastup na Evropskom prvenstvu, a možda i Svetskom, ali trenutno je Evropsko u fokusu. Ukoliko se plasiram i na Svetsko utoliko bolje, daću sve od sebe kao i uvek”.

Aleksa Kijanović
Foto: (MN Press)

Najkraća disciplina, trka na 60 metara iziskuje konstantan rad i spremnost sportiste. Mnogo bi rekli težak profesionalni poziv, ali ne i Aleksa.

“Ne bih poziv nazvao teškim. Kada se radi nešto što se voli nikad nije teško. Kada imate tim u koji verujete i koji donosi rezultate, na meni je samo da se svakog dana trudim, a sve ostalo mora doći. Već osam godina sam kod trenera Darka Šapića i Stanoja Burlića, i svake godine smo bilo postepeni, bez preterivanja, uvek nam je postupnost i kvalitet treninga bila važnija od brzog rezultata i obimnog treninga. I to najbolje pokazuje moj napredak na 60 metara. Svake godine sam išao lični rekord, osim 2021. gde sam bio jako blizu, ali na kraju sezone veliki problem sa leđima me je sprečio da to i ispunim. Kao što sam rekao treniramo jednom dnevno, pet puta nedeljno. Svakako jedan od glavnih ciljeva je osvajanje medalje na velikom takmičenju, i naravno uz što bolji lični rekord, mislim da zaista mogu da ostavim trag u sprintu kod nas”.

I sada posle svega pređenog u sportu koji je izabrao za životno zanimanje najbrži čovek Srbije krenuo bi istim putem.

“Bez sumnje, sprint je ono što volim i u čemu se najbolje osećam”, zaključio je Kijanović.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci