Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
logo FIVB
Odbojka
20.10.2022. • 15:40

FIVB DONELA ODLUKU: Kvalifikacioni turniri za OI se igraju u Japanu

logo FIVB
Sastavi grupa biće poznati 19. decembra

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će Japan biti domaćin turnira kvalifikacija za OI 2024. i u konkurenciji odbojkašica i u konkruenciji odbojkaša.

Kvalifikacioni turniri (3) će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša, a FIVB je najavio da će domaćini po dva preostala turnira u obe konkurencije, kao i sastavi grupa u obe konkurencije biti poznati 19. decembra.

Turniri u Japanu će ujedno biti i turniri Svetskog kupa 2023, mada ostaje nejasno da li će igrati najbolje svetske reprezentacije kao što je to bilo u prošlosti.

FIVB je u aprilu objavio novi sistem kvalifikacija i novi sistem takmičenja za XXXIII Olimpijske igre 2024, koje će se odigrati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, u Francuskoj.

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u 3 grupe sa po 8 selekcija po sistemu serpentine, a plasman na OI izboriće po 2 najbolje reprezentacije iz svake grupe. S obzirom da se očekuje imenovanje domaćina turnira, tek tada će biti poznati sastavi grupa, jer će domaćini zauzeti pozicije 1, 2 i 3, pa će se tek onda sistemom serpentine odrediti sastavi grupa.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu "svako sa svakim" i po dve selekcije će izboriti plasman na Oilimpijske igre.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije, kao i dva najbolja trećeplasirana tima.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci