Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Boško Đurovski
Mundijal - KATAR 2022
02.12.2022. • 10:38

ŠVAJCARSKA MOŽE DA SE DOBIJE TEHNIKOM I IZ PREKIDA: Boško Đurovski za "TV Arena sport" o današnjem meču Srbije

Boško Đurovski
(MN Press)
Bivši as Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije veruje u pobedu "orlova"

Srbija i Švajcarska večeras će na stadionu "974" u Dohi (20.00, TV Arena Premium 1) igrati u trećem kolu Grupe G za prolaz u osminu finala, a obe selekcije na umu imaju i prethodni duel u Rusiji koji je izazvao mnogo kontroverzi, naboja, a pripao je "sajdžijama". 

Ko je izvukao bolju lekciju za ove četiri godine, videćemo večeras, ali ako pričamo o rivalu "orlova", onda je potrebno naglasiti da fudbal u ovoj zemlji ima ozbiljan razvoj u poslednjih 30 godina. Ovo u prvi plan ističe Boško Đurovski, nekadašnji igrač i trener Serveta, istaknuti igrač Zvezde i selekcije Jugoslavije.

"Švajcarska već tri decenije ozbiljno razvija fudbal, od kadeta do seniora, radi se veoma stručno, temeljno, planski i rezultati to pokazuju. Švajcarska je u svim selekcijama skoro uvek na završnim takmičenjima, kadri da prođu grupnu fazu, ali za sada ne i da se umešaju u borbu za neki trofej. Ali, s obzirom da se treneri jako dobro i temeljno edukuju, a i sam sam trenersku školu završio u ovoj zemlji, da odlaze na usavršavanja u Francusku, Italiju, Nemačku, u nekoj bliskoj budućnosti može se očekivati da im se pojavi generacija koja će uraditi nešto na svetskoj sceni", smatra Đurovski u uvodnoj priči za poratl "TV Arena sport".

Švajcarska kao zemlja predstavlja multinacionalnu zajednicu.

"Zato i na selekciju treba gledati kao na "selekciju sveta", jer imate igrače raznih nacionalnosti, vere i običaja. Ali, svi oni se fudbalski edukuju po određenom modelu i zato  selekcija Švajcarske predstavlja veoma snažnu, organizovanu i dobro utreniranu reprezentaciju. Daću jedan primer, Švajcarska je taktički veoma potkovana selekcija, fizički jaka a koja uvek ima balans u ekipi. Rodrigez je levi bek koji je ofanzivniji i nikad nećete videti u selekciji desnog beka koji je ofanzivan. Zato i igra Vidmar, bolji defanzivac da bi se dobio balans".

Švajcarci igraju u formacijama 4-4-2 ili 4-4-1-1.

"Švajcarska je kompaktan tim, sa dobrim defanzivnim blokom, dobrim veznim igračima koji mi možemo da dobijemo tehnikom i iz prekida. Ne bi tgrebalo da se upuštamo u trku i duel igru jer imaju dobru tranziciju, jednog Šaćirija koji se izvuče, napravi višak i onda dobro pakuje šanse brzonogim igračima Embolu i Okaforu. Nisu Švajcarci mnogo kreativni, ali stalno ponavljaju akcije, ne odustaju nikad ni za milimetar".

Boško smatra da Dušan Tadić možda drži ključ.

"Tadić bi mogao da bude ključni igrač jer može da napravi višak, da udeli dobar pas, ali da bi se probila odbrana Švajcarske potrebni su snažni, oštri centaršutevi. Kako iz akcija tako i iz prekida, koje izvodi Tadić. Golman Jan Zomer jako dobro izlazi sa gol linije, ali jaka lopta negde na prvoj stativi može da nam donese golove. Prekid je u modernom fudbalu veoma jak adut, mi bismo po konfiguraciji tima mogli da budemo veoma opasni iz njih. Tadić drži ključ i u defanzivi jer će on kontrolisati Džaku u ofanzivi jer ne treba da mu se dozvoli da se približava na 25 metara od gola".

Reprezentativci Srbije morali bi da na terenu preuzmu više odgovornosti u defanzivi, kako se ne bi ponovile situacije iz meča sa poslednja dva gola Kameruna.

"Nema selektor košarkaški tajm-aut da bi mogao da udeli sve savete, zato bi igrači ili neko od njih morao da bude ta "produžena ruka trenera na terenu" i kad s vodi i kad se gubi. Kontranapad je veoma jako oružje gotovo svakog tima, a pravljenje ofsajd zamke na ovom niovu je skoro nedozvoljen. Niti vidim da je to selektor tražio od naših igrača da to rade. Zato je za uspeh na Mundijalu potrebno da se bude makimalno koncentrisan i dobar na svim poljima."

Srbija bi mogla ključni meč da odigra kao i one protiv Portugalije i Norveške, smatra Đurovski.

"Po meni, nekako najbolje igramo u formaciji 3-4-1-2, sa dva zadnja vezna igrača. Tada imamo najbolju kontrolu igre, tako najbolje izlazimo u presing i verujem da ćemo tako igrati i protiv Švajcarske. Tadić u nekoj ofanzivnijoj postavci možda ima više prostora, ali je zato Srbija ranjivija. Piksi posle godinu i po dana rada zna dobro kako Srbija treba da igra danas. Verujem u pobedu Srbije od 2:0 ili 2:1", smatra Đurovski.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci