Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Dragan Stojković Piksi
Mundijal - KATAR 2022
05.12.2022. • 15:21

DRAGAN STOJKOVIĆ REZIMIRAO MUNDIJAL: Nismo ispunili cilj u Kataru, Srbija se od marta vraća na pobednički kolosek

Dragan Stojković Piksi
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
Selektor Srbije na pres konferenciji u Straoj Pazovi

Velika očekivanja nacije, još hrabrije najave selektora i igrača pred i tokom Mundijala, a na terenu je Srbija neslavno završila takemičenje u Grupi G kao poslednjeplasirana selekcija u konkurenciji Brazila, Švajcarske i Kameruna. Samo osvojen bod, čak osam primljenih golova, ali i brojni problemi sa povredama, odveli su "orlove" na najlošiji plasman na Mundijalima od 2010. godine, od kako se takmiči pod imenom Srbija. Lošija je bila Srbija i Crna Gora na SP 2006. godine kada je bila poslednja 32. na planeti sa gol razlikom 2:10.

Selektor Srbije Dragan Stojković je uzeo sebi tri dana da sabere utiske, pa je pred novinare izašao danas u 14.00 časova u Staroj Pazovi da rezimira učinjeno, ukaže na događanja, objasni neke detalje, ali i najavi ono što "orlove" čeka u budućnosti.

"Neko ko je odgovoran čovek, a za sebe smatram da sam odgovoran, sazvao sam pres iz dva razloga. Prvi je respekt prema medijima, a drugi je javnost jer želim da objasnim neke stvari. Da čuju iz prve ruke od mene sve o našem učešću u Kataru. Tačno sam 20 meseci na mestu selektora. Za ovih 20 meseci od tri cilja koja sam sebi postavio dva cilja smo uspeli da ostvarimo. Treći cilj nije ostvaren. Prvi cilj i obećanje koje je ispunjeno da u teškoj grupi se kvalifikujemo za Mundijal. Drugi cilj, posle žreba za Ligu nacija, gde smo se našli u teškoj grupi, rekli smo da hoćemo prvo mesto. Ostvarili smo ga. Treći cilj nismo ostvarili na Mundijalu, nismo prošli grupu. Zato sam ovde, da objasnim viđenje iz mog ugla i objasnim zašto je do toga došlo.Kao odgovoran čovek nisam leteo sa cvećem, pa se ni sada ne krijem. U ovom rezultatskom neuspehu nisam taj koji će odleteti negde i poslati vam neko saopštenje. Ovde je moderno da se pišu saopštenja, ja sam odgovoran i zato sam ovde"", rekao je u uvodu Stojković.

Ni Stojković na Mundijalu nije "ličio na sebe".

"To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi. Oni kreću da mene brinu, praktično početkom novembra. Tačnije 14. novembra kada smo se našli ovde da putujemo u Katar. Znajući zdravstveni bilten naših ključnih igrača, a bilo je takvo da ako smo realno gledali teško da uopšte igraju, bilo je logično da ih ne vodite u Katar. Ali oni su bili glavni igrači. Znao sam da će biti jako teško doći do drugog mesta u grupi. Nisam to javno mogao da govorim, teško je sakriti emociju. Znao sam da neću imati duh tima iz kvalifikacija, spremnost igrača kakvi su bili ranije. To nismo mogli da promenimo".

Po završetku Mundijala je istakao da je to bio maksimum.

"Ako kažete da niste spremni, onda je to alibi ili izgovor. Želeli smo da sačuvamo energiju i nadali se da će se to stanje igrača popraviti. Ali, to je bilo nemoguće. Sa druge strane, da je u jako teškoj grupi Brazil apsolutni favorit, da predstavlja drugi nivo. Znali smo da će se između nas tri tražiti to drugo mesto. Postoje i naše greške. Niti letim kada smo fenomenalni na terenu, niti se osećam poraženim kada to nismo. Pored svih problema protiv Kameruna smo imali pobedu u džepu. Iz minusa smo se vratili u pozitivno stanje, da mentalno preokrenemo rezultat. Zašto nismo iskoristili šansu ostaje na nama. Za analizu, kako su se odvijale neke stvari u taktičko-odbrambenoj igri. Na ovom nivou te greške ne smeju da se dešavaju. Olako su se poklanjali golovi. Igrači su dali svoj maksimum i ja im čestitam na tome. Kada se trči više od 11 kilometara po meču vidi se želja. U nekim momentima nismo smeli da poklanjamo, tu jednu pobedu protiv Kameruna, sami smo krivi zbog toga. Moraće da se radi na tom planu, da se slične stvari više ne dešavaju. To je neoprostivo. Da smo kao tim zdravstveno bili na mestu, slika bi bila drugačija."

Razmišljao je Stojković i o drugim igračima.

"Prema nekim prognozama bilo je najava da će svi biti spremni. Odlučili smo se za ovaj sastav, lista od 26 igrača nije se pravila u kancelarijama, nije se gledao ničiji interes. Napravljena je trezveno, hladne glave, oni su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao nijednu primedbu, što se prvi put dešavalo u novijoj našoj istoriji. Ja sam neko ko ima svoj stav i teško ga menja. Pošteno radim posao za dobrobit našeg fudbala i nijedan ineters me ne zanima. To je bila realna lista. Nemam grižu savesti da sam se ogrešio o nekoga. Veliki uspeh smo napravili da se nađemo na Mundijalu. Kasnije taj niz u Ligi Nacija koji te uvodi u A diviziju, među 15 najboljih selekcija Evrope. To niko ne može da negira, za 20 meseci smo napravili fenomenalne stvari za naš fudbal. Možda smo mogli da prođemo grupu i ništa više od toga. Ne bismo imali snage. Neću da neko predstavlja da je sve crno. Ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezverdno i poraženo. Jesmo izgubili u rezultatskom smislu, a nismo poraženi. Koračamo uzdignute glave. Ne osećamo sramotu. Ovo će biti samo jedno dobro isksutvo, da izvučemo pouke, ne pravimo iste greške. Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do neuspeha dočekali su svojih pet minuta da napadaju, omalovažavaju. To neće poremititi zdravu grupu koju smo napravili za 20 meseci. Da nas ruše i unose nemir, da bude tragedija, katastrofa. To ne postoji u sportu. Mora se dostojanstveno istrpeti sve, kao što smo trpeli i pohvale i nismo leteli. Pokazali smo da Srbija može da igra lep i atraktivan fudbal, što narod hoće. Evo sad imamo ofanzivan, atraktivan fudbal i ponašamo se najbolje što možemo. Bilo je nekih igrača koji nisu učestvovali u kvalifikacijama i bilo je nerealno da budu na spisku a da udarni igrači ostanu kod kuće. Skidam kapu igračima na zalaganju, borbenosti, fenomenalnoj atmosferi. Mnogi su očekivali da vadimo oči jedni drugima, da se tučemo. To nismo mi. Igrali su pod injekcijama, rizikovali su teže povrede, ginuli su za dres Srbije. Poštovanje imam prema toj grupi momaka, dali smo maksimum zbog stanja u kojem smo bili. I da smo prošli grupu ne bismo imali snage za nešto više. To je moj stav".

Fitnes podaci su bili odlični, ali neki su imali pad u fizičkom smislu. Ekipno su "orlovi" padali u finišima utakmica.

"Što se fizičke pripremljenosti tiče nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Mislim da ne grešim. Ako pogledate naše performanse, ako se utakmice računaju 60 minuta bili bismo prvi u grupi. Mečevi se igraju 90 i više minuta. Nismo bili na tom nivou, ali sam primetio to stanje i kod drugih selekcija. Taj neki umor postoji, igrači nisu mogli da odgovore tom takmičenju, kao recimo Belgija. Oni sa takvim igračima, očekivanjima, nisu bili na tom niovu. Meni su naši igrači problem, svi igrači su došli iz takmičenja. Očigledno da smo od 60. minuta padali što se tiče svežine. Trčali smo mi 117 kilometara, ali nismo imali tu vrstu pripremljenosti za izazov kakav je Mundijal. Sam odlazak za Bahrein 15. novembra, a dan posle osam igrača je bilo van stroja, nisu mogli da treniraju. Bio je to šok za mene, da ne možete trening da odradite. Znao sam da ne valja, da neće biti dobro. A, onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći, a ko neće moći. Kako da budem nasmejan i da mi bude svejedno? To je nemoguće. Mitrović je poslednju utakmicu odigrao krajem oktobra, nije imao takmičarski ritam sa povredom kakva je. Privatni trener mu je stavio longetu koju je nosio osam dana. Još sam bio zabrinutiji. Prvi dodir sa loptom imao je 23. novemvbra. I on laže mogu. To je za poštovanje. Isto je bilo i sa Vlahovićem. To su naše udarne igle, to što su dali gol-dva je ništa da su bili u formi, zdravi. Fizička sprema je jedan od uzroka, a ne alibi. Protiv Kameruna smo morali da rešimo u našu korist i sami smo krivi zbog toga. Ne bi tako bilo da nam se ne dešavaju te vrste nesreća u taktičkom smislu, kada nam dva štopera traže izmenu protiv Kameruna. Potpuno se remeti ideja kako želite da zatvorite meč. Šok za šokom, morate prinudno da menjate i tu leži jedan od razloga da nam Kamerun naivno izjednači. Nismo imali sreće da pobedimo u nadoknadi. I letos sam potencirao da nam svi budu zdravi. Nisam to govorio reda radi, znao sam da ako dođe do nepredvoišenih stvari, ako izgubimo tu oštrinu koju smo imali da će biti jako teško da držimo ritam igara kao u kvalifikacijama. Nismo imali sreće, pa ni sa tim izmenama protiv Kameruna."

Svi igrači nastvaljaju u kvalifikacijama za EP.

"Dešavalo se sve posle poraza, svađe, pa i neki fizički obračuni. Ali, dešava se, a kod nas toga nije bilo kao kod drugih. Sve je ovo iza nas, ali nas čeka u martu očekuju kvalifikacije za EURO. Svi su motivisani, računam na sve, pratićemo formu i zdravstvenoi stanje. Mi nemamo 50 igrača da nas boli glava od kvaliteta. Zavisiće mnogo od svih faktora."

Da li bi protiv Švajcarske i Kameruna drugačije danas?

"Iz minusa smo ušli u plus, vodili smo 2:1 i imali smo drugačiji plan. Pripremljena je bila dupla izmena na poluvremenu, neću reći o kojima se radilo. Na defanzivnom planu bismo bili bolji. Onda se dešavalo da primimo dva gola i ceo plan bi pao u vodu. Bili bismo defanzivniji, videli bi Srbiju koja je defanzivno orijentisana, koja se brani. Izmenama osvežavaš ekipu, a drugi gol je protiv Švajcarske delovao mnogo bolje na njih nego na nas. Nekada su nam izmene donosile nešto, a u tom meču nisu ništa."

Meč sa Kamerunom je otišao u neželjenom pravcu.

"Ta utakmica je realno trebala da završi 5:1, 6:1, po šansama i igri. Dominirali smo do drugog njihovog gola. Zašto se nismo branili? Branili smo se, ali smo u momentu izašli visoko, niko to nije tražio. Bio je taktički promašaj, dali smo im poklon kao tim. Nismo bili inteligentni da iskoristimo momenat. Dve kardinalne greške su nas koštale pobede. U tim momentima nije se videla opasnost po naš gol, Kamerun je bio u nokdaunu, tim koji se predao. Dominirali smo, kontrolisali igru. Teško je sve da se predvidi. Ali, greške koje smo napravili ne smeju da se dešavaju. Da idete u pritisak visoko a imate 3:1. Sami smo krivi za Kamerun."

Nikad nije lagao Srbiju, a zna ko ga ne voli i pokušava da uruši.

"Nisam Deda Mraz koji ispunjava želje i deli poklone. Imam  stav i ONI ne mogu da mi se približe. Od mog dolaska znam da sam nekima trn u nozi, a boli ih što nemaju uticaja na reprezentaciju. Boli ih to što smo očistili neke stvari, da Stara Pazova bude kuća mira i spokojstva a ne kafana  da uđe ko god hoće i kad god hoće. Toga više nema, a to je njihov problem. Osetili smo to i u kvalifikacijama, kada smo igrali, kada smo davali obećanja. Ti neki kojima ne odgovaram, pokušavali su to kao slučajnost. Da ja nemam pojma, da su igrači pogrešni. Ne mogu svi da vas vole i podržavaju i ja to znam. Znam da će ti i takvi čekati šansu da vas napadnu, ispljuju i ponize. Niti sam se uzdizao u pobedama, niti ću se uniziti u porazima. Po meni je ovo ispravan put. Nema mešetarenja, upliva menadžera, klubova. Onda smetate jer ne mogu da manipulišu sa vama. Dok god sam selektor to će tako biti. Imam stav i ideju za koju se borim. Ponosan sam na ono što smo uradili i niko neće da gazi po tome".

Dragan Stojkoivć
Foto: (MN Press)

Nije ni razmišljao da ode u Pariz, a da ne izađe pred naciju.

"Bilo bi kukavički da sam odleteo bilo gde i pošaljem saopštenje o viđenju Katara u pet rečenica. Nemam razloga da se bilo čega stidim. Da li sam u pravu ne znam, to je moje viđenje. Treba da se bavite analizom. Javnost mora da zna, to je obaveza. Da se krijem posle rezultatskog neuspeha. Nismo bili banda koja je došla da se kupa, nismo bili vreća za udaranje. Nisam čitao ništa, a treba da postoje kritike. Demokratska smo zemlja, neka priča ko šta hoće. A, o timu i igračima, sistemu igre odlučujem ja. Niko drugi. Zatio preuzimam odgovornost. Ništa nečasno nisam uradio pa da se krijem. To je za mene neprihvatljivo. Nije se dovodilo u pitanje da li ću doći, ja sam insistirao na presu. Da analiziramo sve. Neko kaže "ne možemo u ovom sistemu da igramo"? Pa on nam je doneo Mundijal. Problem sistema je kako ga interpretiraš. Sistem nije garant uspeha, on je samo interpretacija igre na terenu. Pitanje je kako se ponašate na terenu u ofanzivi i defanzivi, kakvi se principi poštuju. Niko mi neće odlučivati u kakvom ću sistemu igrati".

Nije Piksi hteo o imenima.

"Znate vi ko od prvog dana ne želi da ja budem tu. Imena su nebitna, jer me oni ne interesuju. Znam razloge, to ništa nije sporno. Trudim se da radim koliko znam i mogu. Da li je to tako, neko će reći ovo ili ono. Ali, imam čist obraz i niko neće da ga uprlja. Znate da su u prošlosti neki morali da igraju, da su se spiskovi igrača za meč menjali u svlačionici pred meč. Zatio nas nema u Evropi 20 godina. Sad dođe neko i dovede mnogo toga u red, onda je taj problem. Mnogima bistra voda ne odgovara jer im odgovara da žive u mulju. Neće mene da uvlačće u svoj mulj. Neću da ulazim u polemike, svako neka radi šta misli. Niko ne može da mi se meša u tim dok sam ja selektor. Mnogima ne odgovaram zbog toga, mnogi imaju neke interese. Ne ulazim u kombinacije, ne činim nikome ništa zarad mog benefita. To se nije dešavalo, niti će se desiti."

Ništa ne bi menjao danas.

"Svi igrači su igrali i u kvalifikacijama. Realno je da im pružite šansu. Ne žalim za prosutim mlekom. Generalno, u toj odbrambenoj liniiji žao mi je što nisam imao Spajića i Nastasića, koji imaju iskustvo. I sami znate da Mateja ima problema sa povredama, a Spajić je imao nesreću da je bio operisan, da je van stroja dugo. Da je moglo bolje, moglo je. I moralo je. Nisam delio ekipu na odbranu, vezu i napadače. Deklarisao sam stav da treba da imamo timski duh. U modernom fudbalu tim pobeđuje i gubi. Svi igraju defanzivu. Timski duh nas je odveo u Katar, da napravimo čudo nad čudima. Nismo ušli na mala vrata, pobedili smo Portugal u svim segmentima igre. Kad nemate sve karike teško je onda biti pravi, znao sam da nećemo imati taj timski ritam za Mundijal. Te slutnje su se obistinile. Retroaktivno gledano, sa Spajićem i Nastasićem zdravima imali bismo više alternativa u defanzivi".

Izbori o FSS (ni)su se odrazile na selekciju.

"Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo je bilo negativno. Ali, desilo se. Mi smo majstori da pokvarimo atmosferu. Tajming nije bio dobar, ali nije nikakav alibi. To neki drugi ljudi neka rešavaju. Da mi se sviđalo - nije. Da su me igrači pitali - pitali su me kakav je ovo cirkus. I čudili su se. Sve smo to ostavili po strani, igračima sam rekao da ne gube energiju na ono što ne bi trebalo da ih interesuje."

Šta bi mogao posle svega nešto da zameri, šta ga je bolelo?

"Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca nego da mi igrači budu povređeni. Znao sam očekivanja, euforiju, znao sam da nećemo moći. To me je bolelo. Za neke radikalne poteze nije bilo vremena. Imali smo tu sudbinu, lažnu nadu smo imali kako su dani išli jedan za drugim. A, onda se videlo da neće biti dobro. Da smo bili spremni, prošli bismo grupnu fazu hiljadu odsto. Ne možete da vozite auto bez dva točka, koliko god stiskali gas. Može da ide, a ne može da dostigne brzinu. Jedna velika fudbalska sila kakva je Nemačka, pa Danaska, Urugvaj su završili kao i mi. Neuspeh iz koga se izvlače pouike i čini te jačim. Sramota je kad šetaš po terenu, kada ne trčiš, ne boriš se. Mi smo učinili sve u svojoj moći, da sam tražio više bilo bi nemoralno. Sve što sam tražio uradili su. Niko neće pljuvati po njima, to neću da dozvolim. Cilj će ostati isti. Da nastavimo da ostanemo zdrava grupa i da odemo na EURO posle 24 godine".

Selektoru je najteže pao drugi gol Švajcarske u Kataru...

"Teško mi je pao drugi gol Švajcarske. On mi je teško pao, znao sam da menja stvari. Sve bi bilo drugačije. Napravili bismo dve izmene u defanzivnom bloku, izgledali bismo durgačije da smo imali 2:1. Nije tom golu bilo vreme da ga primimo. Opet jedna naivnost u tom nekom defanzivnom taktičkom smislu koštala nas je mnogo. Bili smo u Kataru, to je uspeh i nije tragedija što smo se vratili. Vratili su se i moćniji od nas. Ovo je šansa da se nauči, ne tragedija. Učićemo iz naših grešaka. Bićemo bolji, jači, jer je ovo iskustvo. Da biste pravili rezultat morate da imate kontinuitet učestvovanja na velikim takmičenjima. Samo tako možemo da se nadamo nečem boljem. Zato imamo šansu od marta meseca da krenemo. A, već tada ćemo se vratiti na pobednički kolosek. Posle 24 godine bićemo na EURO. Od 2000. godine nismo igrali EURO. Imali smo četiri Mundijala, nekoliko Liga šampiona, a traži se nešto. Ništa nismo postigli na svetskom nivou do sada. Sam odlazak na SP je veliki uspeh i mora da se ceni i poštuje. Jedan je ciklus završen, od tri cilja dva su ispunjena i to Srbija prepoznaje. Prihvatam u Kataru rezultatski neuspeh. Znači, nije sve tako crno niti može biti crno. Vraćamo se od marta na pobednički kolosek. Vratili smo veru u srpski fudbal, nismo se vukli kao babe po terenu, nismo se stideli, igrali smo fajterski. Ako neko smatra da moramo da igramo četvrtfinale da igramo, ja pitam kad smo to igrali? Da bi bio na tom niovou moraš biti spreman u svim aspektima. Glavu gore, Srbija mora da veruje u ove momke. Ponovo ćemo učiniti naciju ponosnom, nema predaje, niti će je biti", zaključio je Stojković pres koji je trajao 80 minuta.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci