Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 08:30
Fiorentina - Cagliari
arenasport2
Na programu od 10:15
Cedevita Olimpija - Budućnost VOLI
arenasport3
Na programu od 10:00
Fluminense - Flamengo
arenasport4
Na programu od 09:00
Tondela - Porto
arenasport5
Na programu od 09:30
The Day the Series Stopped
arenasport6
Na programu od 06:00
arenasport7
Na programu od 06:00
arenasport8
Na programu od 06:00
arenapremium1
Na programu od 09:00
Crvena zvezda - Radnički
arenapremium2
Na programu od 10:00
Brooklyn - Charlotte
arenapremium3
Na programu od 09:00
Sevilla - Levante
Otvori pretragu
Željko Obradović
Košarka
23.09.2021. • 14:14

ŽELJKOVA PRAVILA: Nema telefona na ručku, koncentracija je najvažnija

Željko Obradović
MN Press
Trener Partizana otkrio male tajne uspeha

Početak nove sezone je na pragu. Košarkaše Partizana u ponedeljak (18.00, TV Arena sport 1) očekuje prvi meč u ABA ligi u Zadru.

Pripremne utakmice su završene, pa tako Željko Obradović polako priprema svoje izabranike za ono što ih čeka u narednom periodu.

Tako se pojavio i jedan veoma zanimljiv snimak. Sa pripremnog turnira u Opatiji gde je trofejni stručnjak održao jedno dugo predavanje od preko 50 minuta i pričao je o raznim temama. Jedan od njih bilo je i korišćenje telefona.

"Suština trenerskog posla je da pomogneš igračima, mi smo njihov servis i to im uvek kažem. Dostupan sam im 24 sata za bilo šta", počeo je Obradović.

Međutim, postoje neki izuzeci, a to pravilo je uveo i u redove crno-belih. U pitanju je zabrana korišćenja telefona na treningu i zajedničkom doručku.

"Ne nosim telefon na trening niti na doručak i to zahtevam i od igrača. Koncentracija je neophodna. Kad uđem u autobus i vidim ih kako listaju telefone znam kakav će trening da bude. Dogodilo mi se jednom prilikom da sam dao trening šuta i igrač mi se povredio i bio je par meseci odsutan. Došao je na trening i nije bio koncentrisan, nije razmišljao."

Više puta je naglasio da je koncentracija veoma važan faktor.

"Imao sam priliku iz iskustva da vidim kako je to kada na treningu nekome nešto objasniš jednom, nekome 100 puta i nema šanse da te razume. Po tome se razlikuju igrači. Pravi i veliki košarkaši su koncentrisani, brzo kapiraju, nekome možeš da pričaš i pričaš i ništa. Pogotovo onim mlađima, kažem im direktno da ima drugih stvari u životu, knjiga, fakultet, nešto drugo. Neki su se ljutili, neki su se zahvaljivali, ali tako je."

Dao je i neke interesantne primere.

"U Fenerbahčeu sam imao 120 opcija napada iz različitih polazaka, sada u Partizanu imam petnaestak. Sat i 45 minuta sam radio pet na nula. Neki ne mogu da shvate ni najprostije stvari i onda dođeš u situaciju da ti koji shvataju postaju nervozni. Ako date lak koš na treningu, ne mora da znači da je napad dobar, u većini slučajeva to znači da je odbrana katastrofalna", zaključio je Obradović.

Partizan je do sada doveo osam pojačanja, stigli su: Kevin Panter, Aleksa Avramović, Zek Ledej, Rodions Kuruks, Jam Madar, Dalas Mur, Alen Smailagić i Balša Koprivica. Traži se još igrač na poziciji centra.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci