Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 08:00
Marseille - Monaco
arenasport2
Na programu od 08:00
Denver - Phoenix
arenasport3
Na programu od 09:00
PSG - Aalborg
arenasport4
Na programu od 07:45
Partizan NIS - Mornar
arenasport5
Na programu od 09:00
Elway to Marino
Otvori pretragu
Košarka
11.06.2021. • 10:46

(VIDEO) ISPOVEST NIKOLE JOKIĆA: Plakao sam na prvom treningu

Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey
Pokorio je svet košarke, ali kaže da nikad to ne bi mogao sam da uradi

Nikola Jokić je postao MVP lige, iako to nije pomoglo njegovim saigračima da ga isprate u plej-ofu. Iako Srbija slavi prvog igrača koji je postao najbolji u NBA ligi, slavi ga i njegov Denver, koji takođe nikad nije imao MVP-a.

Klupska televizija Nagetsa emitovala je tom prilikom specijalnu emiciju o Jokiću, u kome su pokazali detalje iz svlačionice Denvera u plej-of seriji protiv Portlanda, kao i timski sastanak na kome je Srbin saznao da je MVP.

Jokića su savladale emocije, a saigračima je samo kratko rekao da nagrada jeste individualna, ali da je nikad ne bi osvojio da nije bilo tima i da ona pripada svima.

Potom se otvorio i ispričao anegdotu iz tinejdžerskih dana, kada je ostavio košarku.

– Kada sam imao 14 ili 15 godina, odustao sam od košarke i okrenuo sam se konjima. Nisam išao na treninge šest ili sedam meseci. Nisam osećao da treba da idem, ni tata me nije forsirao. I posle tih šest meseci, samo sam otišao na košarku, samoinicijativno – naveo je Jokić.

Za razliku od mnogih drugih (skoro svih?) košarkaša i sportista, Jokiću slava i obožavanje masa nisu najbitniji, ali porodica jeste. Ona mu najveća podrška i ona je imala najveću ulogu u Nikolinom napretku.

– Porodica živi kroz svaki meč sa mnom, svaki sekund. Tata me je vodio na treninge, a na prvom sam plakao, mama je uvek tu, u mojoj glavi, uvek mi priča, supruga je tu i svaki dan je sa mnom. Braća su htela da budu NBA zvezde. Nisu uspeli, ali su mi pokazali šta treba, a šta ne treba da radim. Hvala njima, na svemu i na ovom trofeju, ali ovo nije samo trofej, ovo je ceo put. Ako uživanje u igri prestane, onda nemam više razlog da igram košarku.

Nije mogao Jokić da nabroji sve ljude koji su mu pomogli u karijeri.

Teško mu je bilo da izdvoji sve koji su mu pomogli.

– Mnogo je ljudi iza mene, rade za mene, veruju u mene. Naravno, uložio sam mnogo rada, ali nisam mogao sve sam. Kada sam bio u najužem izboru za nagradu, nisam želeo da razmišljam o tome, u toku smo sezone, pokušavali smo da dođemo do prednosti domaćeg terena, hteli smo da doguramo do što bolje pozicije. Moj fokus je bio na drugoj strani.

U SAD se opširno citira Jokićeva izjava iz srpskog dokumentarca u kome kaže da bi voleo da bude “Denverov Dankan”, u smislu da celu karijeru provede u jednom timu.

– Dankan je najbolja četvorka u istoriji, najbolji franšizni igrač, imati njega kao idola je velika stvar. Biti samo u jednom timu, graditi odnos sa celom organizacijom, mislim da mi to mnogo znači. Mislim da to mogu – siguran je Jokić.

Nikola je odigrao sva 72 meča u sezoni pre plej-ofa i odbio je nagovaranja trenera da odmori, a sada je objasnio i zašto.

– Ako ne igram, osećam se da nekoga varam. Ako se osećam dobro, nemam povredu, zašto ne bih igrao? To je velika stvar za mene. Inspiriše me da iznenađujemo svet, nalazimo način da to radimo uprkos povredama.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci