Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:15
Nacional - Racing
arenasport2
Na programu od 00:30
Motor - Veszprem
arenasport3
Na programu od 00:00
Lazio - Atalanta
arenasport4
Na programu od 00:00
Salzburg - Maccabi Tel Aviv
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
19.05.2020. - 10:19

Trebalo je da bude drugačije: Džordan je želeo da NAPADNE SEDMU TITULU

Guliver/Getty Images/Brian Bahr, Brian Bahr/Getty Images North America
Po mišljenju mnogih, najbolji košarkaš svih vremena, tvrdi da ekipa nije rekla sve što je imala.

Da li su Čikago Bulsi, sa svojim legendarnim timom koji se, opravdano, smatra jednim od najboljih u istoriji lige, mogli i više? Gde je šest, tu je lako mogla da bude i sedma titula.

Do nje nije došlo, a to je jedna od stvari zbog kojih Majkl Džordan najviše žali. Završen je ESPN dokumentarac o poslednjoj Džordanovoj sezoni u Bulsima, a rečenica izgovorena u njemu će nas naterati da razmišljamo.

Tim koji je dominirao ligom tokom perioda od osam godina je trebalo da uđe u specifičan proces i da, uz manje izmene, nastavi niz uspeha. Ali...

''Ludost. Osećao sam da možemo da osvojimo sedmu titulu. Možda ne bismo uspeli. Ali da nismo ni pokušali to da uradimo, to je nešto što ne razumem'', rekao je Majkl Džordan u poslednjoj epizodi ESPN dokumentarca o njemu.

Ovo je bila reakcija na snimak koji se pušten Dordanu, a u kom tadašnji vlasnik Čikago Bulsa objašnjava zašto nije bilo moguće osvojiti sedam šampionskih prstenova u devet sezona.

Džeri Reinsdorf, tadašnji vlasnik Bulsa, istakao je da bi bilo jako teško sklopiti ugovore za novu sezonu, jer su mnogi igrači mogli da napuste ekipu. Potpisivanje novih ugovora sa Pipenom, Rodmanom, Kerom, Harperom i ostalima uporedio je sa samoubistvom, jer su to bili veterani koji bi opteretili ''seleri kap''.

Na kompletnu situaciju je uticala i odluka Džerija Krausa koji je najavio da će trener Bulsa, legendarni Fil Džekson, dobiti otkaz čak i ako bude imao skor 82-0 u sezoni. Majkl se, ipak, nije pomirio sa tim odlukama franšize.

Iako Reinsdorf u dokumentarcu tvrdi da je ponudio Džeksonu produžetak saradnje, odnosno da bude tu i kada tim uđe u ''reorganizaciju'', Majkl Džordan jasno staje na stranu nekadašnjeg trenera i zagovara teoriju kako je otkaz dodeljen i pre početka te sezone.

Ipak, Fil Džekson je na kraju sezone stvarno vodio pregovore oko ostanka na klupi tima, ali je ponudu za produžetak saradnje odbio. Shvatio je da bi taj posao uradio iza leđa Krausa, koji ga je i doveo u franšizu pre više od deset godina.

Na kraju sezone 1997/98 Čikago Bulsi su osvojili svoju šestu titulu u poslednjih osam godina, a to je ujedno bio i raspad velike generacije. Džekson je napustio klupu, Rodman i Pipen su otišli iz tima, a Džordan je uskoro, po drugi put u životu, otišao u sportsku penziju.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci