Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 07:00
Barcelona - Bayern Munich
arenasport2
Na programu od 06:30
Italija pregled
arenasport3
Na programu od 07:00
Sporting Greats
arenasport4
Na programu od 06:00
Best of 2016/17
arenasport5
Na programu od 06:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
02.06.2020. - 10:01

NBA se nastavlja u Diznilendu? Saznaćemo u četvrtak

Guliver, Handout/Getty Images North America
Bord guvernera glasaće o predlozima, za sada je najizvesniji nastavak sa 22 tima

Bord guvernera NBA glasaće u četvrtak o predlogu komesara lige Adama Silvera da se nastavi sezona sa 22 kluba u Orlandu.

Kako javljaju "insajderi" ESPN-a Edrijan Vojnarovski i Ramona Šelburn, NBA je ispitivala nekoliko opcija, ali sve više raste podrška za za predlog o selektivnom završetku sezone, koji bi počeo krajem jula.

Ovaj format bi verovatno uključio i utakmice regularnog dela sezone, odnosno "plej-in", koji bi odredio konačni sastav plej-ofa. Sve utakmice bi se igrale u Diznijevom centru u Orlandu.

Ovaj predlog nije još usvojen, ima još nekoliko opcija, ali, kako navode novinari ESPN-a, skoro je sigurno da je otpala jedna od opcija – da se vrate svih 30 timova.

U ova 22 tima bili bi uključeni oni koji bi mogli da se domognu plej-ofa u šest utakmica ligaškog dela takmičenja u svakoj konferenciji. Po tim smernicama bi u Orlando išli Nju Orleans, Feniks, Portland, Sakramento i San Antonio sa Zapada, kao i Vašington, kao jedini tim koji ima šansu da se domogne osmog mesta Istoka.

Nije odbačen ni predlog o 20 klubova, a u tom formatu bi se za plej-of borili Nju Orleans, Portland, San Antonio i Sakramento.

Treba naglasiti i da je sindikat igrača tražio da se u svakom slučaju odigra nekoliko ligaških utakmica pre početka plej-ofa.

U ispitivanju svih 30 vlasnika, njih 16 je navodno reklo da se zalaže da se liga vrati sa tipičnih 16 klubova, koji bi bili raspoređeni po tabeli u trenutku prekida sezone. Taj predlog je dobio najviše glasova.

Za predlog da se sezona nastavi sa svih 30 timova posle čega bi usledio plej-in turnir glasalo je osam vlasnika.

Predlog da se ide direktno u plej-of ili da se igra format Mundobasketa po grupama dobio je pet glasova.

Nastavak sezone sa svih 30 timova, pa onda normalno odigravanje plej-ofa dobio je samo jedan glas.

Svi ovi predlozi nisu bez svojih mana. Vlasnik Oklahome Klej Benet održao je na poslednjem sastanku timova emotivni govor zašto bi timovi morali da razmisle o takmičarskim i finansijskim nevoljama tržišno manjih klubova, koji bi bili izostavljeni sa letnjeg nastavka u Orlandu.

NBA je za te klubove predložila obavezne letnje trening kampove, kao i regionalne jesenje lige od četiri do pet timova, što bi moglo da premosti dugačku pauzu između sezona, o čemu se razgovori još vode, navodi ESPN.

Liga svakako mora da se pozabavi njima, jer bi devet meseci bez utakmica – od marta do decembra – moglo da i te kako utiče na razvoj igrača, sponzore i prodaju ulaznica u tržištima gde se klubovi bore.

Još se razgovara o tehnikalijama i mehanici odigravanja kraja sezone.

Izvršna direktorka sindikata igrača rekla je da košarkaši "u ogromnoj većini" žele da igraju.

"Vreme je, vreme je. Prošla su dva i po meseca u kojima smo se pitali šta će se dešavati. Mojim igračima treba neki nivo sigurnosti. Mislim da svima treba", rekla je Robertsova.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci