Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 07:30
Toronto - Boston
arenasport2
Na programu od 06:00
Genoa - Parma
arenasport3
Na programu od 07:30
Nice - Dijon
arenasport4
Na programu od 07:00
Maritimo - Benfica
arenasport5
Na programu od 07:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
21.05.2020. • 09:41

MONDO je pitao FIBA za Partizan: Ne ide to tako, nismo zvali nikoga!

MN Press
Da li je crno-belima i grupi ABA timova poslata pozivnica i kakvi su dalji planovi FIBA? Naš portal je dobio zvaničan odgovor iz sedišta takmičenja.

Utorak je bio dan kada je u centru pažnje bila FIBA, a ne Evroliga.

Krovna košarkaška organizacija potvrdila je da su se njenom takmičenju, FIBA Ligi šampiona, priključila tri kluba (litvanski Ritas, turska Darušafaka i španski Bilbao), a tokom večeri je odjeknula još zvučnija vest - da je u to društvo pozvan i Partizan.

Specijalizovani košarkaški portali preneli su informaciju da su crno-beli uz Budućnost i Cedevita Olimpiju dobili pozivnice da se priključe FIBA takmičenju, na šta je predsednik Partizana Ostoja Mijailović kratko reagovao, porukom da je Evroliga i dalje prioritetni cilj iz Humske.

Dan kasnije, MONDO je kontaktirao FIBA povodom sprovedenog i nagoveštenog jačanja svog takmičenja, a odgovor koji smo dobili glasi da pozivnice nisu poslate, jer Liga šampiona ne funkcioniše na taj način.

"Nažalost, ne želimo da odgovorimo na netačne glasine, jer Košarkaška liga šampiona nije kontaktirala sve ove klubove", piše u zvaničnom odgovoru dostavljenom MONDU.

Osnovna poruka FIBA je da je sportski kriterijum veoma bitan i da nema preskakanja stepenica, ni preuranjenih odluka. Zato je objašnjeno da se takmičenje popunjava najpre u dogovoru sa ligama i da je sportski plasman neizostavan faktor.

"Kao što već znate, mi ne razgovaramo sa klubovima, već prvo sa ligama ili federacijama (deoničarima Lige šampiona), pristupnice su im poslate 6. maja, sa 5. junom kao krajnjim rokom do kada bi trebalo da nas obaveste za koje klubove će odlučiti da učestvuju u Ligi šampiona, u skladu sa konačnim plasmanom. Tada ćemo znati koji klubovi bi hteli ili mogli da budu zainteresovani i pričaćemo isključivo sa njima. Mi smo realni i polako se izgrađujemo".

Važna napomena koju ističu u sedištu FIBA takmičenja je da ono ne funkcioniše na osnovu pozivnica.

"Morate da se kvalifikujete da biste igrali u Ligi šampiona. Ponekad sklapamo bilateralne dogovore sa nekim klubovima, uključujući dugoročne sporazume, ali oni idu uz striktne klauzule koje se tiču sportskih rezultata, a to mediji zaboravljaju".

"Klubovi mogu biti primljeni da igraju duže godina u Ligi šampiona, ali samo ako se za to sportski izbore u svojim nacionalnim ligama", rečeno je MONDU.

Kada je konkretno Partizan u pitanju, naravno da ne bi postojala sportska prepreka da učestvuje u LŠ ako se opredeli za to, jer je u ABA ligi bio prvi na kraju ligaškog dela.

 

Od osnivanja Lige šampiona u sezoni 2016/17 to takmičenje igralo je pet "jadranskih" klubova, Partizan, Mega, Cibona i Mornar, koji je igrao pod okriljem FIBA i ove sezone.

Kada su u pitanju klubovi sa kojima je dogovoren "transfer" iz Evroliginih takmičenja u Ligu šampiona, Ritas je završio sezonu kao vicešampion Litvanije, Bilbao je u trenutku prekida španskog prvenstva bio peti, a Darušafaka je bila šesta u Turskoj.

Uz to, tim iz Istanbula bio je eliminisan iz Evrokupa u utakmici protiv Virtusa koju je takmičenje preselilo iz Turske u praznu beogradsku Štark arenu. U Darušafaki su zato ostali veoma ljuti na rukovodstvo Evrolige i preorijentisali se ka FIBA, a ostaje da se vidi da li će ta selidba klubova u narednom periodu postati masovnija.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci