Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 10:00
Pregled 14. kola
arenasport2
Na programu od 10:00
Real Madrid - Valencia
arenasport3
Na programu od 09:00
PSG - Aalborg
arenasport4
Na programu od 10:00
Bačka - Crvena zvezda
arenasport5
Na programu od 09:00
Elway to Marino
Otvori pretragu
lopta
Košarka
10.06.2021. • 19:23

HRVATI IMAJU PLAN: Velika novčana pomoć klubovima, šta će biti sa ABA ligom?

lopta
(MN Press)
Žele da unaprede domaće takmičenje

ABA liga mesecima unazad trpi velike bočne udare, a novi dolazi iz Hrvatske. Tamnošnji Savez nimalo ne krije „animozitet“ prema regionalnom takmičenju, pa se u sezoni za nama neretko dešavalo da hrvatski klubovi za manje od 24 sata imaju utakmice na Jadranu i u nacionalnom šampionatu.

– Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni izdvojiti dva miliona kuna iz vlastitih sredstava i uložiti ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi milion kuna (nešto više od 130.000 evra) bio rezerviran za klub koji odluči da se takmiči u Ligi šampiona, s tim da HKS “lobira” za direktan ulazak u Ligu šampiona bez kvalifikacija, no isto bi se moglo dogoditi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba HT Premijer lige. Drugi milion bi se raspodelio kao potpora među klubovima koji ne igraju takmičenja koja HKS službeno ne priznaje. U slučaju da se ni jedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje Lige šampiona, oba bi se miliona raspodelila među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno pomoglo da se dođe do željenih rezultata, u skladu sa zadatim ciljevima – stoji u saopštenju Hrvatskog košarkaškog saveza.

Predsednik HKS-a, Stojko Vranković je objasnio šta tačno Savez želi da postigne i da li je na taj način ugroženo učešće hrvatskih klubova u ABA ligi.

– Fokusirani smo na FIBA takmičenja i mi kao Savez smo u procesu lobiranja da prvak Hrvatske već od ove sezone ima direktan plasman u grupnu fazu. Što se tiče budućnosti ABA lige, do sada nismo branili nikome da igra bilo koju ligu koja nije pod našom i FIBA ingerencijom. Nećemo ni sada, a na klubovima je da odluče žele li da igraju regionalnu ligu ili ne. Stav Saveza je da se hrvatski klubovi moraju fokusirati na izlazak u Evropu, a to će postići samo kroz prvenstvo Hrvatske. Ovako titula prvaka Hrvatska dobija na važnosti – rekao je Vranković, ističući da će Hrvatska sigurno dobiti pozivnicu, koju je prethodno odbila Cibona.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci