Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 16:00
Bayern Munich - Chelsea
arenasport2
Na programu od 16:00
Dallas - Milwaukee
arenasport3
Na programu od 16:00
Novi Pazar - Partizan
arenasport4
Na programu od 15:30
Basel - Eintracht Frankfurt
arenasport5
Na programu od 16:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
18.06.2020. - 15:38

Sagadin: Nastao je veliki cirkus! Plašim se za sudbinu ABA lige

MN Press
Prekaljeni stručnjak prokomentarisao otkazivanje sezone u Evroligi i regionalnom takmičenju, kako to koristi NBA, pričao i o FIBA, velikom broju stranaca u klubovima...

Bivši trener Crvene zvezde Zmago Sagadin već dugo ne vodi nijedan tim, ali pomno prati sve što se dešava u košarci.

Evroliga je odlučila da prekine sezonu, potom je isto učinila i ABA liga, i čini se da je to bilo iznenađujuća odluka za mnoge na koju nisu bili spremni.

"Iznenađen sam načinom na koji su to uradili. Greška je već bila u polazištu, jer međunarodne i nacionalne federacije nisu imale definisane protokole šta će se dogoditi ako se takmičenja prekinu zbog prirodnih katastrofa. Iznad svega, trebalo bi jasno napisati da se odluke o nastavku takmičenja donose na osnovu stručnih mišljenja, a ne da se pitaju klubovi, igrači ... To nije dobro urađeno. Zapravo, Evroliga nije toliko jaka da sama donosi takvu odluku. Nisu ni znali kako da se sakriju iza profesije. Ako zdravstveni sistem ustanovi da je situacija pogodna, samo se igra. Svi su igrači bili protiv. Ali oni će biti tamo kada su u pitanju njihove isplate. Sve je ovo jedan veliki cirkus", rekao je u razgovoru za "Slovenske novice" Sagadin.

Slovenački stručnjak dotakao se i ABA lige, čiji je bio inicijator i pokretač pre dve decenije. Nakon poslednjeg sastanka ne krije da je jasno da u tom takmičenju "ključa" i da je zabrinut za njenu budućnost.

"Ako Partizan nešto podrži, Crvena zvezda je protiv toga. Ako se dva beogradska kluba možda ujedine, Budućnost se protivi. Za tri kluba su najjača i nalaze se na suprotnim obalama. Svaka drastična odluka preti ligi. Ako se liga raspadne, svi bi trebalo da budu svesni posledica - već gubimo kontakt s Evropom, jedva smo negde u nekoj drugoj evropskoj ligi po kvalitetu... Besmisleno je imati državna prvenstva u tako malim zemljama. Iznad svega, nije moguće kvaliteno raditi i proizvoditi. Međutim, možda je trenutna situacija prilika za čišćenje ovih stranih legija koje ubijaju proizvodnju na ovom području. Nije normalno imati sedam stranaca u klubu", rekao je Sagadin.

On je napomenuo da nije slučajno to što je pre nastanka te lige odlučeno da uprava i sedište budu u Sloveniji.

"Kada smo 2000. godine postavili ovo takmičenje, bilo je presudno da ga pokrenemo iz Slovenije. Da bi se izbegle političke i nacionalne tenzije. Nismo bili opterećeni tim razdorima. Naš jedini motiv bio je stvaranje kvalitetne lige koja će proizvoditi izuzetne igrače koji će ići u Evroligu i NBA. Činjenica da smo bili najbolja produkcijska liga takođe je priznala i NBA liga", ponosno je poručio Sagadin.

Neki smatraju da bi situaciju mogla da iskoristi FIBA, a bivši trener Zvezde ističe i NBA liga.

"Istina je da je Evropa podeljena na klubove koji su uz FIBA i one u Evroligi i Evrokupu. Može se dogoditi da se neki klubovi iz Evrokupa prebace u FIBA takmičenje. A ovaj evropski haos vešto iskorištava NBA liga, koja plaća nešto manje od milion evra za uzimanje evropskog igrača. NBA bi trebalo da plati pet miliona za svakog! Ovo bi značajno pomoglo klubovima. Međutim, može se dogoditi da NBA ujedini razorenu Evropu pod istim krovom kao jednu od njenih divizija".

Dotakao se i dugogodišnjeg problema zbog kojeg nacionalni timovi ne mogu da igraju u najjačim sastavima.

"NBA i Evroliga ne poštuju rokove i ne dozvoljavaju igračima da igraju za nacionalni tim. FIBA ne daje osnovna pravila za sve reprezentacije kako bi mogli igrati u najboljim sastavima. Sada ste i dalje kažnjeni ako imate previše igrača u NBA. FIBA katastrofalno organizuje takmičenja. Na utakmici Evropskog prvenstva je 16 gledalaca, koji se nalaze na rang listi od 9. do 12. mesta, od kojih su Zmago Sagadin i nekolicina izviđača. U fudbalu, koji je nekoliko svetlosnih godina ispred košarke, to se ne može dogoditi! Tribine su pune na utakmicama Evropskog i Svetskog kupa! FIBA, koja je veoma ozbiljna organizacija, trebalo bi da sledi dva kriterijuma: regularnost i interes, ali ne uspeva", dodao je Sagadin, koji je tokom trenerske karijere osvojio 25 trofeja sa klubovima koje je vodio.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci