Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 19:15
Best of Juventus 2019/2020
arenasport2
Na programu od 18:30
Mornar - Partizan
arenasport3
Na programu od 19:30
Carl Lewis
arenasport4
Na programu od 19:45
Great teams Holandija
arenasport5
Na programu od 18:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
21.03.2020. - 11:12

Partizanu titula ili ne: Hrvati traže proširenje ABA lige

MN Press
Svako gleda da reši svoje probleme, pa tako i Zadar.

U trenutku kada je korona ispraznila košarkaške dvorane u regionu, košarkaši Zadra našli su se na neprijatnom mestu.

Poslednjem.

U jeku debate oko toga da li bi takmičenje trebalo da se završi dodelom titule Partizanu ili poništavanjem rezultata u sezoni 2019/20, u Dalmaciji je aktuelnija tema - da li će se u Dvorani "Krešimir Ćosić" u sezoni 2020/21 igrati ABA ili ABA 2 košarka.

Klupsko rukovodstvo zalaže se - proširenje lige na 14 klubova!

MONDO TEMA: PRED ABA LIGOM SU DVA REŠENJA!

Prema pravilima, u slučaju da timovi imaju isti skor na kraju ligaškog dela sezone, odlučivaće međusobni skor. Do tada, tabela ABA lige "ređa" se prema koš-razlici gde je na kolo do kraja Zadar najbolji, pa formalno poslednje mesto pripada Krki. Mega bi kao pretposlednja igrala baraž za opstanak sa poraženim finalistom ABA 2 lige.

Ne samo to, direktor nekadašnjeg šampiona SFRJ, Željko Žilavec, rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" da je to i stav "hrvatske strane".

"Čini mi se da je stav da bi trebalo ostaviti postojeće stanje i proglasiti sezonu zaključenom. Moje mišljenje je da nikoga ne treba kažnjavati na način da Zadar, kao posljednji na tabeli ispadne iz lige, samo na osnovu pretpostavke da u poslednjem kolu ne bismo mogli da dobijemo Crvenu zvezdu", rekao je Žilavec, čiji je tim pred neodigrano 22. kolo imao isti skor sa Megom i Krkom (6-15), ali najlošiji skor u tom krugu.

"Nisam ni za tu opciju da zbog postojećeg stanja nekoga treba  zakinuti, konkretno Borac i Split, koji drže prve dve pozicije u ABA 2  ligi. Mišljenja sam da bi razumno bilo proširiti ligu na 14 klubova, s tim da vodstvo lige donese odluku da u idućoj sezoni iz lige ispadaju tri tim", predložio je Žilavec.

U danu u kom je predsednik Igokee, Igor Dodik, poslao rukovodstvu ABA lige pismo u kom predlaže prekid takmičenja, zaključenje plasmana na osnovu aktuelne tabele, dodelu titule crno-belima i eliminaciju Zadra u drugoligašku konkurenciju, Žilavec razmišlja drugačije - iako bi to značilo da je njegov klub osvojio "duplu krunu" u sezoni 2019/20.

Zadrani su već osvojili Kup, a nalaze se na prvom mestu u prvenstvu Hrvatske.

"U stalnom smo kontaktu s vodstvom obe lige, međutim, konačne odluke nema. Traži se najbolje rešenje. Primera radi, da bi se zaključila Hrvatska liga nedostaje još jedna utakmica. Ako bi se prihvatilo postojeće stanje pripala bi nam titula o kojoj trenutno najmanje razmišljamo, niti je ona kao takva prioritet. Važniji su igrači i ljudi uopšte, da ostanu zdravi. Zdravlje je na prvom mestu, utakmica i trofeja će biti", rekao je funkcioner kluba.

To što je sport stao, ne samo u Hrvatkoj, regionu i Evropi, već celom svetu, nije sprečilo rukovodstvo Hrvatskog košarkaškog saveza da kazni Zadar zbog proslave tokom osvajanja Kupa na turniru u Zagrebu.

"Ostali smo jako iznenađeni odlukom HKS-a koji nas je kaznio s dvadeset hiljada kuna, uz obrazloženje da nismo poštovali proceduru tokom svečanosti proglašenja pobednika Kupa. U Savezu smatraju da je neprimereno što se naš kondicioni trener popeo na pobedničko postolje i doveo četvorogodišnjeg sina. Ne znam šta je tu toliki greh da bismo dobili ovakvu kaznu, ima nebrojeno primera po svetu, takve situacije nisu retke", rekao je Žilavec.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci