Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 09:00
Juventus - Lyon
arenasport2
Na programu od 10:00
Bilbao - Real Madrid
arenasport3
Na programu od 10:15
Basel - Eintracht Frankfurt
arenasport4
Na programu od 10:00
Mačva - Crvena zvezda
arenasport5
Na programu od 10:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
08.07.2020. - 16:06

Novina u ABA ligi, a inicijatori Zagorac i Miljenović

MN Press
Osnovana Unija igrača ABA lige

Po uzoru na NBA i Evroligu, osnovana je i Unija igrača ABA lige.

Sa željom da se zaštite prava igrača regionalnog takmičenja, ali i unaprede uslovi koji su neophodni za razvoj košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige pod nazivom "Voice".

Osnivači Unije su Rade Zagorac i Nenad Miljenović.

Reč je neprofitnom udruženju sa sedištem u Beogradu koje je pokrenuto sa ciljem da se pre svega zaštite košarkaši koji nastupaju u regionalnom takmičenju, da se doprinese razvoju i unapređenju njihovog položaja, pruži podrška projektima koji će propagirati razvoj košarke, kao i da se prihvati i uvaži stav da je položaj košarkaša pred klubovima i organizatorima takmičenja jedno od najznačajnijih pitanja koja su vezana za napredak igre pod obručima u čitavom regionu.

Plan je da se preduzimaju aktivnosti koje će za cilj imati unapređenje statusa igrača, organizovanje seminara i drugih edukativnih sadržaja na kojima će se promovisati sportske vrednosti, kao i značaj i potrebe zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige u tom pogledu aktivno će sarađivati sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Udruženje košarkaša ABA lige imaće generalnog menadžera, Skupštinu i Bord koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji učestvuju u ABA ligi.

NBA lige osnovala je uniju igrača (NBPA) još 1954. godine, što je prvo udruženje takve vrste među američkim profesionalnim sportistima, a Unija igrača Evrolige postoji od 2018. godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci