Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 05:00
Dallas - LA Clippers
arenasport2
Na programu od 06:30
Pregled 2019
arenasport3
Na programu od 05:30
Finale 2016
arenasport4
Na programu od 06:30
Best of 2017/18
arenasport5
Na programu od 06:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
17.03.2020. - 18:35

DVA mesta za ABA ligu u Evroligi? Moguće je!

MN Press
Direktor Evrolige u intervjuu za Sport klub objasnio da postoji šansa da se opet dva ovdašnja tima nađu u eliti.

ABA liga, kao i sve nacionalne lige, izgubila je prošle godine direktnu prohodnost u Evroligu, ali je dobila čvrstu garanciju da će dobiti jednu pozivnicu u sezoni 2019/20.

Sve do prekida tekuće sezone zbog pandemije virusa korona, Partizan je odlično "gurao" u Evrokupu i uz svoju čelnu poziciju ABA lige stekao realnu šansu da se i kroz međunarodno takmičenje dokopa elite.
 

 Pošto su pravila takva da osvajač Evrokupa sigurno ide u Evroligu, a da će u društvo najboljih otići i finalista ako Valensija ne bude igrala Top 8, postavlja se pitanje šta će se dogoditi za licencom namenjenoj ABA ligi?

Odgovor na to pitanje je u razgovoru za "Sport klub" dao izvršni direktor Evrolige, Edvard Skot.

"Pravila licenciranja Evrolige za sezonu 2020/2021. uključuju tri specijalne pozivnice, a jedna od njih rezervisana je kao prioritet za prvaka ABA lige. Ako šampion ABA lige nije Partizan, a Partizan bude šampion ili vicešampion Evrokupa i tako se direktno plasira u Evroligu za 2020/2021, postoji mogućnost da sledeće sezone dve ekipe iz Jadranske lige učestvuju u Evroligi", rekao je Skot za Sport Klub

Poslednji put, ABA liga je imala dva predstavnika u sezoni 2014/15, kada su iz regiona igrali Cedevita i Crvena zvezda.

Sa druge strane, u ovom trenutku košarka nije u prvom planu zbog ugroženog zdravlja ljudi širom sveta. Sport je stao na velikom delu planete, uključujući i Evropu, gde je do daljeg odložena i Evroliga.

Postavlja se pitanje - kako će i da li će takmičarska 2019/20 uopšte biti nastavljena.

"Naš trenutni plan jeste da održimo fajnal-for Evrolige u Kelnu u ranije planiranom datumima. Ipak, ako bude potrebno, tu temu ponovo ćemo otvoriti u zavisnosti od razvoja situacije sa koronavirusom na evropskoj teritoriji”, rekao je Skot i naglasio da se trenutno ne razmatra otkazivanje takmičenja.

"Naš cilj jeste da na ovaj ili onaj način dobijemo šampione Evrolige i Evrokupa, na koji god to bio način. Takođe, naši pravilnici ne uzimaju u obzir modifikacije postojećih formata takmičenja. Zato ćemo, u zavisnosti od razvoja situacije, sesti za sto zajedno sa klubovima i doneti odluku kako će se tačno i gde sezona završiti", dodao je visoki funkcioner Evrolige.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci