Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 13:30
Pregled
arenasport2
Na programu od 14:00
Novi Pazar - Partizan
arenasport3
Na programu od 14:00
Manchester United - LASK
arenasport4
Na programu od 13:45
San Pablo Burgos - Andorra
arenasport5
Na programu od 13:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
31.05.2020. - 22:30

Đordi jasan: ABA liga će UVEK imati predstavnika u Evroligi!

MN Press
Potvrdio je da bi se završnice svih takmičenja igrale u Beogradu da se nastavilo

Evropska klupska košarka dobila je svoj epilog na najvećoj sceni ove sezone: Evroliga i Evrokup su završeni, a onda i ABA liga. Mnogo njih je dobilo, Partizan i Virtus (verovatno) najviše izgubili, ali takva je viša sila.

Ipak, ceo region već duže vreme brine da li će ABA liga imati svog predstavnika u Evroligi i dalje. Prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu ima jasan i konkretan odgovor na to pitanje – DA!

Bertomeu je gostovao pravim legendama košarkaškog novinarstva, Vladi Stankoviću i Aci Ostojiću u njihovoj emisiji na Maxbet radiju. Oni su ga direktno pitali: Da li će u budućnosti biti mesta za predstavnika ABA lige u Evroligi?

Usledio je nedvosmislen odgovor:

"Oduvek smo bili jasni: Ne možemo biti bez predstavnika regiona koji je proizveo toliko talenata. To je za nas fundamentalni region. Svaki region ima svoje karakteristike, a ovaj region poseduje veliku strast prema košarci i zato ćemo uvek imati jednog predstavnika ovog regiona", odgovorio je Bertomeu.

Ali, "predstavnik" nije isto što i "šampion će učestvovati". Šta je od ta dva tačno?

"To je problem koji se ne dešava samo u Jadranskoj ligi. Slično je i u Nemačkoj. Uslovi učešća u Evroligi su sve stroži, jer želimo takmičenje na najvišem nivou. To je prirodni proces. Neki klubovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove. Moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jedne sezone. Kvalitet je dobro organizovani klub koji ima kontinuitet, koji ima strategiju na duže staze", rekao je Đordi, a onda pojasnio na primeru.

"Govoriću na primeru Španije. Tu postoje klubovi koji znaju da Evroliga nije za njih jer nisu u stanju da dostignu potrebne uslove. Ipak, ono što želim da još jednom naglasim: ABA liga će uvek imati predstavnika. Nikada neću dozvoliti da ABA liga ostane bez predstavnika", jasan je Bertomeu.

Beograd je ponovo podneo kandidaturu za domaćinstvo "fajnal fora" dok se još nije znalo kakva je budućnost takmičenja i kada je postojao plan da se sve završi u jednom gradu. Bertomeu je potvrdio da bi se sve igralo u Beogradu.

A kakav je plan Evrolige povodom "fajnal fora" za narednu sezonu?

"Voleli bismo da naredne sezone igramo F4 u Kelnu. Dugo smo radili na tome. Razgovaramo sa gradom i optimista sam. Nije još zvanično, ali postoji obostrana volja. Što se Beograda tiče, bio je izvanredan domaćin. Zahvaljujem svima u Srbiji koju su se ponudili da nam pomognu da završimo sezonu. Da se sezona nastavila, najverovatnije bi se sve igralo u Srbiji. Uživali smo pre nekoliko godina u Beogradu kada je bio završni turnir i sasvim je sigurno da će Beograd u nekom trenutku ponovo biti domaćin jer je to zaslužio", rekao je prvi čovek takmičenja.

Naravno, očekuje se veliki finansijski udar na sport, pa tako i na Evroligu. Kakva je procena što se tiče finansijskih gubitaka?

"Još smo u razgovorima sa svim partnerima. Pokušavamo da se međusobno pomognemo i to je osnovno. U ovom trenutnu ne možemo još da procenimo koliki će da bude gubitak zato što je procena klubova lakša, jer oni mogu to lakše da izračunaju. Za samu ligu je to nešto komplikovanije. Ceo svet će imati posledice u narednoj sezoni, a možda i u onoj tamo i svi moraju da budu spremni na tako nešto", rekao je Bertomeu.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci