Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 18:45
Arena sport
arenasport2
Na programu od 18:30
Igokea - Partizan
arenasport3
Na programu od 18:00
Srbija - Finska
arenasport4
Na programu od 18:45
1. Epizoda
arenasport5
Na programu od 18:30
the Mob
Otvori pretragu
Košarka
10.02.2020. - 10:27

Ako Partizan i Budućnost budu izjednačeni - ko ima prednost?

MN Press
Oba derbija Partizana i Budućnosti završena su pobedama domaćina od po pet poena razlike. Šta kaže pravilnik za situaciju da obe ekipe imaju isti broj pobeda na kraju?

Partizan i Budućnosti odigrali su dva uzbudljiva meča u "jadranskoj" 2019/20 i oba su okončana istim ishodom - pobedom domaćina, kao i istom razlikom.

U "Morači" je bilo 65:60 za Podgoričane, a večeras u istorijski punoj Štark areni završeno je trijumfom srpskog tima, 87:82.
 

Partizan, od večeras usamljeni lider tabele, krenuo je u poslednjem napadu u Štark areni po koš kojim bi stekao prednost i u međusobnim mečevima, a Džastin Kobs je odigrao dobru odbranu i učinio da razlika između dva tima bude ista u obe utakmice.

Iako je meč u Štark areni završen sa više poena, to ne znači da Budućnost ima prednost ako timovi na kraju sezone budu izjednačeni, jer Pravilnik prosto oduzima taj kriterijum u ovakvim situacijama.

Evo šta piše u zvaničnom dokumentu ABA lige:

- Redosled će biti napravljen zavisno o broju pobeda u međusobnim utakmicama između dve ekipe koje su bodovno izjednačene, pri čemu se bolje plasiranom smatra ekipa koja ima više pobeda u međusobnim utakmicama.

U slučaju da se radi o istom broju međusobnih pobeda, redosled će biti napravljen zavisno o koš razlici u međusobnim utakmicama, pri čemu se bolje plasiranom smatra ekipa koja ima veću koš razliku.

Ukoliko su dve ekipe i u tome izjednačene, redosled će biti napravljen zavisno o koš razlici u toj takmičarskoj sezoni, a u slučaju potrebe (izjednačena ukupna koš razlika u sezoni) bolje plasirana ekipa biti će ona s više ukupno postignutih koševa u toj takmičarskoj sezoni.

Naravno, da bi se sve ovo uopšte uzelo u razmatranje moraće da se dogodi iznenađenje i da Partizan izgubi u nekom od susreta protiv Krke, Cibone i Mege, a da Budućnost sa druge strane savlada Mornar, Olimpiju i FMP.

Uz to, i dalje se čeka da ABA lige zvanično i definitivno registruje neodigranu utakmicu Budućnost - Zvezda, koja je trenutno zavedena rezultatom 20:0 za Podgoričane. Uz taj rezultat, Budućnost trenutno ima bolju koš-razliku od Partizana za šest poena.

Konačnu odluku o tom meču doneće Predsedništvo ABA lige j.t.d, što je najavljeno još 4. januara.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci