• VIŠE
    _
  • ENG
/ Vesti
Izdvajamo
Znate li ko je bio Kosta Hadži ?
Izvor: Arena sport TV | Postavljeno: 08.11.2018.


Značaj fudbalskog kluba Vojvodina za srpski fudbal je nemerljiv. Decenijama unazad „Stara dama“ iz Novog Sada uz Crvenu zvezdu i Partizan predstavlja sinonim za veliki klub bogate tradicije.
Na današnji dan, odnosno 8. novembra 1898. godine rođen je dr Kosta Hadži, jedan od osnivača i kasnije predsednik FK Vojvodina, takođe i generalni sekretar Jugoslovenskog fudbalskog saveza i vođa puta naše reprezentacije na prvo Svetsko prvenstvo 1930. godine u Montevideu.
 
Na autentičnim fotografijama iz 1930. godine koje vam prilažemo uz tekst Boško Simonović, Mihajlo Andrejević Andrejka, Milutin Ivković i dr Kosta Hadži vide se na brodu prilikom putovanja naše reprezentacije na SP u Urugvaj. Na drugoj su predsednik FK Vojvodina dr Kosta Hadži i tadašnji predsednik FIFA Žil Rime.
 
Kosta Hadži rođen je osmog novembra 1898. godine u Vršcu, kao jedno od desetoro dece. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Vršcu, da bi gimnaziju završio u Segedinu i Novom Sadu, gde je i maturirao 1916. godine.
Kao 16-godišnjak, zajedno sa svojim školskim drugovimaučestvovao je u osnivanju FK Vojvodina i praktično istog momenta bio je imenovan za tehničkog direktora kluba.
Kosta Hadži bio je vođa putajugoslovenske reprezentacije u Montevideo, gde je 1930. godine održano prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu i gde je Jugoslavija zauzela 3. mesto.
Svoju Vojvodinu nikada nije napuštao i dočekao je da njegov klub 1966. godine po prvi put u istoriji postane šampion Jugoslavije. 
Preminuo je šestog oktobra 1971. godine i sahranjenje na Almaškom groblju u Novom Sadu. Od 2014. godine, u njegovu čast, ispred stadiona “Karađorđe” nalazi se spomenik Kosti Hadžiju.
Od vremena kada je Hadži bio predsednik Vojvodine, mnogo toga se promenilo u fudbalu.

Mlađim naraštajima koji navijaju za novosadske crveno-bele Televizija Arena sport omogućava da igre i rezultate svog voljenog kluba prate ekskluzivno na programu naše medijske kuće. Narednog vikenda Dragan Okuka i njegovi izabranici gostuju ekipi Mladosti iz Lučana.

<< NAZAD