Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
pankov
Fudbal
19.01.2023. • 12:00

NAPORAN RAD KLJUČ USPEHA: Radovan Pankov o pripremama Zvezde

pankov
(MN PRESS)
"Svaki fudbaler će reći da su aktuelne pripreme najteže"

U Zvezdinom studiju iz Turske gost je bio štoper Radovan Pankov, koji se odmah osvrnuo na jutarnji trening koji je bio snažnog intenziteta.

"Ne samo jutarnji trening, već i ostali. Ovde smo već deset dana i radi se 'pakleno'. Polako me stiže umor, teške su noge. Ovo je poseban i težak mini ciklus, a onda krećemo na utakmice. Što mnogo više volimo, završnica, rad sa loptom, kako bi došli do svežine", počeo je Pankov.
 
Naporan ritam treninga je nametnut od prvog dana priprema u Antaliji.
 
"Na treninzima nema opuštanja. Radi se intenzivno i treninzi dugo traju. To je dobitna kombinacija za uspeh. Nije da naporan rad previše odgovara, ali smo svesni da će nam se to vratiti na terenu".
 
Rad u Turskoj će trajati gotovo tri nedelje, ali vreme za štopera "crveno-belih" brzo prolazi.
 
"Stvarno je teško biti odvojen od porodice, ali se trudimo da nam vreme pored treninga brzo prođe. Slobodno vreme između dva treninga iskoristim da odspavam. Vreme pred jutarnji trening brzo prođe, a posle večere iskoristim za gledanje serija".
 
Crveno-bele momke očekuje još pet kontrolnih utakmica.
 
"Zaključno sa popodnevnim treningom najteži deo je prošao, dolaze utakmice. U narednih deset dana imamo pet utakmica da raspodelimo minutažu i spremni dočekamo početak drugog dela sezone".
 
Izrazito je zadovoljan stameni defanzivac dosadašnjim radom u Turskoj.
 
"Lično sam zadovoljan kako izgledam, sa druge strane ekipno smo dobro odigrali prvi meč. Protivnik nije bio u potpunosti merodovan, bez obzira što se radi o poznatom i velikom klubu iz Poljske. Nisu na nivou koji ih je krasio ranijih godina. Objektivno ćemo videti gde se nalazimo protiv Ludogoreca, to je protivnik po meri. Konačno mogu da treniram bez lekova protiv bolova. Bol u zglobu je prošlost. Imao sam tešku povredu prošle polusezone i nisam mnogo igrao. Telo mi nije bilo na nivou, ali sada sam se vratio ponovo sam onaj stari".
 
Strah od obnove povrede je uvek bio prisutan kod povreda, ali Pankov ističe da igrači nauče da slušaju svoje telo.
 
"Baš na prethodnoj utakmici pri jednoj situaciji kada je lopta izlazila u aut. Primetio sam da protivnički fudbaler uklizava veoma 'oštro', morao sam da se izmaknem da ne bi dobio udarac u isti zglob koji mi je bio povređen. Postojao je strah da se ponovo nešto slično ponovi, ali je to preventivno. Kada dođu prvenstvene utakmice uvek ću postavljati nogu, kada su pripremni mečevi u pitanju nema potrebe rizikovati eventualnu povredu. Iskusni smo fudbaleri, naučili smo da slušamo telo kako bi ga nekada poštedeli".
 
Pripremni period prema govoru mnogih fudbalera je najteži deo sezone.
 
"Svaki fudbaler će reći da su aktuelne pripreme najteže, ali naglasio bih da su ove jedne od zahtevnijih. Teško su mi pale prve pripreme sa Dejanom Stankovićem. Fizički, ali i psihički su mi bile teške prethodne letnje zbog povrede. Poslednji dan na Zlatiboru sam doživeo povredu. Ove bi mogli da stavimo među top tri najtežih priprema".
 
Ponovo se osvrnuo Radovan Pankov na naporan trenažni proces koji su igrači prošli prethodnih dana.
 
"Ne mogu da objasnim iz stručnog ugla, ali gledaju se paramtetri. Na svakom treningu mora da se odradi norma koja je zadata. Nije to nikakva kazna, dopunsko trčanje mora da se odradi na kraju treninga".
 
Oporavak i ishrana sportista su veoma važni u fazi priprema, a toga je svestan i momak rođen 1995. godine.
 
"Vodim računa o ishrani. Kada imamo dva treninga uglavnom ujutru nešto lagano pojedemo, na primer kašu. Između treninga dosta ugljenih hidrata, najčešće meso, dok uveče na meniju budu salate. Praktikujem da odem u saunu ili da oporavak radim u ledu. Poneo sam i aparaturu za oporavak. Uveče pred spavanje pijem dosta tečnosti, obavezna su i istezanja. Oduvek vodim računa i taj program primenjujem dok sam kući takođe. Tokom sezone to ne može da bude baš na ovom nivou, jer su treninzi sada dosta teži pa treba adekvatniji oporavak. Jedino tokom sezone posle utakmica ide snažniji oporavak".
 
Start sezone je zakazan za 4. februar, a Pankova posebno raduje duel protiv Vojvodine.
 
"Neće biti opuštanja. Igramo protiv mog nekadašnjeg kluba u kom sam ponikao. Drago mi je što Vojvodina polako napreduje, finansijski se stabilizovala i izgledaju sve bolje. Predvodi ih odličan stručnjak, neće nam biti lako. Međutim, mi smo Zvezda i ne sumnjam da ćemo izgledati kako treba", rekao je Pankov.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci