Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 23:15
Botafogo - Santos
arenasport2
Na programu od 00:45
Nantes - Saint-Etienne
arenasport3
Na programu od 23:00
Juventus - Sampdoria
arenasport4
Na programu od 00:45
Live Stage 5
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
20.05.2020. - 09:27

"Zviždali mi '95 zbog Dekija": Stanković pozvao Ljupka Petrovića na klupu

MN Press
Trener koji je prvi pružio šansu Dejanu Stankoviću posetio je svog đaka na današnjem treningu. U subotu možda sedne pored njega na klupu.

Dok priprema ekipu Crvene zvezde za gostovanje Radu i šansu za "overavanje" titule, Dejan Stanković (41) dočekao je u utorak na treningu dragog gosta.

Ljupko Petrović (73) ostao je upamćen kao šef struke Zvezdine ekipe koja je 1991. godine postala šampion Evrope, ali njegova veza sa crveno-belima je i to što je prvi dao šansu Stankoviću u seniorskoj konkurenciji, pre 25 godina.

"Lepo je kad neko dođe u svoju kuću, da poseti nekoga koga je izmislio", rekao je Stanković za klupsku televiziju nakon susreta sa Petrovićem.

"Tu je neko ko te podseti na lepe dane, kad sam bio dete. Liga šampiona osvojena sa njm na klupi, uz pregršt talenata koje je izbacio. Posle toga i 11. februar 1995. na Karaburmi, kada sam debitovao... Podsetili smo se tih detalja i stvarno je lepo videti ga i velika je čast podeliti mišljenje sa njim", dodao je Zvezdin trener.

Petrović je rekao da godinama nije bio u klupskim prostorijama, a još se detaljno seća Stankovićevog debija.

"On bi svakako dobio šansu i postao igrač. Imao je veliki talenat, prepoznao sam to u njemu kada je imao 16 i po godina. Kada sam ga ubacio pri našem vođstvu 2:1, navijači Zvezde su mi zviždali i kritikovali me što ga uvodim. I imali su pravo, ali imao sam poverenje u njega, da će u sredinu terena da unese ono što je bilo potrebno, da proba da uđe iz drugog plana, da postigne gol... Njegov prvi kontakt sa loptom bila je prečka sa 20 metara, pa je time 'presekao' i navijače koji su počeli da navijaju i da budu uz njega i do kraja utakmice nismo imali problema", rekao je Petrović.

 

Bari - neizbežna tema

"Prolazi kroz mene neka jeza i uspomene koje su se tada dešavale, kako smo postupali, spremali tim... Naravno, da nije bilo te šampionske titule to bi bilo zaboravljeno, a ovako ostaje večno u istoriji", rekao je Ljupko Petrović o svojim i Zvezdinim najslavnijim danima.

Stanković je sada u nekadašnjoj Petrovićevoj ulozi, a jedan od njegovih "fudbalskih očeva" rekao je da mu je uvek na raspolaganju.

"Kada sam se dogovarao sa Džajom da dođem na trening, rekao mi je: 'Deki je tvoj igrač, idi ti, pozdravi ga'. Zato sam došao da pozdravim Dejana i stručni štab i da im poželim sreću. On je na početku trenerske karijere i bilo šta da mu je potrebno spreman sam da mu dam. Imam materijal koji vredi i koji koristim i danas, a sa tim ću da ga upoznam dodatno", rekao je Petrović.

Stanković je posle razgovora sa svojim učiteljom rekao da mu je ponudio da u subotu sedne pored njega na klupu u prijateljskoj utakmici protiv Zvezdine filijale, Grafičara.

"Ovo je njegova kuća, njegova kancelarija, njegov teren. Pozvao sam ga u subotu da sedne na klupu pored mene protiv Grafičara. Vrata su mu uvek otvorena", naglasio je Dejan Stanković.

Pogledajte njihovo druženje na pomoćnom terenu i u Zvezdinim prostorijama.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci