Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Fudbal
05.01.2021. • 09:44

NAJMODERNIJI STADION U REGIONU! Grade i kažu biće svega!

MONDO/Uroš Arsić
Na dan promocije Mladena Krstajića, ekipa MONDA posetila je TSC i uverila se u velike ambicije tog kluba. Obišli smo stadion koji će izgledati sjajno i modernu akademiju gde misle na sve i brinu o deci i iz drugih krajeva Srbije.

Ambiciozni TSC je u prvim danima nove godine na novom početku, postavljenom na zaista sjajnim temeljima, o kojima se već priča i o kojima će se tek pričati ove godine.

U sezoni svog prvog evropskog iskustva (i to zaista spektakularnog), uspešni superligaš ambiciozno gradi novi stadion u Bačkoj Topoli. Obrisi novog doma su odavno vidljjivi, sada postaje sasvim jasno da će izgledati fenomenalno i da će biti uživanje svima koji budu na njemu - i na terenu i na tribinama.

Novi trener Mladen Krstajić je uslove TSC-a na promociji nazvao "bundesligaškim", a ekipa MONDA je potom posetila novi stadion i od predsednika kluba Janoša Žemberija slušala o planovima, budžetu, akademiji, novoj velikoj želji...

Nakon tragedije koja je šokirala i TSC i čitavu Srbiju - smrti trenera Zoltana Saba, na mesto šefa stručnog štaba došao je bivši selektor Srbije, stigao je i sportski direktor Marko Jovanović, a te promene napravljene su u sklopu šireg plana da ceo klub nastavi da napreduje.

A taj napredak u TSC-u usko vezuju za svoj budući stadion, koji će biti jedan od najlepših u regionu, a ne samo u Srbiji.

Nakon nekoliko godina nastupanja u Senti, TSC će tokom 2021. godine napokon u potpunosti biti "svoj na svome", a predsednik kluba Janoš Žemberi za MONDO otkriva kada bi ekipa mogla da prvi put zaigra na novom stadionu u Bačkoj Topoli.

"Voleli bismo da sve završimo do kraja maja, ali mislim da će to teško biti. Imamo i novca, dobili smo novac od Mađarske i taj deo što nam je za stadion, to nam je na računu. Tako da nam od toga ne zavisi završetak. Ima puno posla, prilaznih puteva da se uradi, dok se sve to sredi, trebalo bi i neke kuće oko stadiona da se sruše. Baš za četiri meseca bi sve to trebalo da se uradi, malo je usko", priča Žemberi za MONDO.

Plan je da klub u kojem su ponikli Dušan Tadić i Nikola Žigić ove sezone odigra poslednju ligašku utakmicu kao domaćin u svom domu. Ako se to ne dogodi, onda će igrači kročiti na teren novog stadiona početkom sezone 2021/22.

"Tereni će početi da se rade krajem ovog meseca, a trava će biti u maju. Sutra-prekosutra se postavljaju semafori, reflektor, to će biti četiri velika reflektora sa svih strana. Sada se sa spoljne strane stadiona postavljaju i stakla", rekao je Žemberi.

Kamen temeljac stadiona postavljen je u februaru 2018. godine, a planom je predviđeno da ukupni kapacitet bude 4.500 mesta. Sve četiri tribine biće pokrivene.

Ipak, stadion će imati i mnogo stvari koje mnogi drugi nemaju.

Na primer, uz južnu tribinu biće izgrađen hotel, a iz pojedinih apartmana gosti hotela imaće i direktan pogled na sam teren.

"Taj hotelski deo stadiona neće biti gotov do kraja godine. Ima puno sadržaja, hotel će imati 45 soba, multifunkcionalnu sportsku salu, rehabilitacioni centar, teretanu. To ćemo tek posle završetka stadiona, tamo do kraja godine. Biće tu i prostor za konferencije, restorani... Sredićemo u okolini i park i teniske terene, biće kompleks sa bazenom koji će biti spojen pasarelom. Biće svega", u dahu nabraja Žemberi.

Stadion će imati najmoderniju teretanu, VIP lože na zapadnoj tribini, ispod travnate podloge terena biće postavljeni grejači, dok će za travu biti obezbeđene i grejne lampe za njen oporavak u periodima kada je smanjena izloženost prirodnom suncu.

Predsednik TSC-a je imao još mnogo čime da se pohvali. Ekipa MONDA posetila je i klupsku akademiju, udaljenu tek 1,5 kilometara od stadiona.

A u njoj - nema šta nema.

"U akademiji imamo i teretane i saunu. Imamo optimalan broj terena. Ne bi bilo loše da imamo još koji, ali optimalno je. Jedan teren je mešano prirodna trava i veštačka i na njemu može duplo više da se trenira, jedan je skroz prirodna trava, drugi je veštačka. Imamo balon koji radi i preko leta i preko zime. Leti štiti od sunca, zimi ga zagrejemo".

Tu su i sobe za mlade igrače koji idu u srednju školu, klupske talente kojima TSC hoće da pruži evrpske uslove, iz kojih se nadaju da će jednom otići u Evropu.

I nisu tu samo deca iz lokalnog kraja.

"Deca iz osnovne škole putuju na treninge ili su u našim podcentrima. Imamo 15 podcentara gde plaćamo trenere, pa onda ona talentovanija deca dolaze ovde sa roditeljima da dodatno treniraju. A kad dođu do 15. godine, onda gledamo ka celoj Srbiji, pa imamo decu iz Niša, Kruševca... Onda počnu ovde da dolaze najbolja deca, a ona malo slabija ostaju u B timu. Sada je sve to ozbiljnije i trenutno je kod nas "borba" za svaki krevet".

TSC traži mlade igrače širom zemlje.

"Skautiramo na nivou Srbije, malo i Bosne i Crne Gore, ako se neko baš pojavi, onda hoćemo da uzmemo. Ne želimo, na primer, da dovodimo igrače iz Afrike ili tako negde. Nama je cilj da našoj deci obezbedimo uslove i damo im šansu da igraju u evropskim uslovima i možda nekad odu u Evropu", objašnjava Žemberi za MONDO.

U TSC-u se mnogo nade polaže u ulaganje u mlade igrače i očekuje se da oni posle dobrog fudbalskog školovanja postanu oslonci prvog tima. A krajnji cilj je da đaci TSC-a za koju godinu nose tim koji će imati važnu ulogu u prvenstvu. 

Naglasio je da nije cilj titula, već razvoj igrača u svakom pogledu, pa zato predstavnici kluba odlaze i u njihove škole, pomažu im i uz pomoć pedagoga, psihologa...

"Nadam se da ćemo za godinu-dve doći na taj nivo da će nam deca biti u vrhu Superlige. Ne želimo da budu prvaci, nije to cilj, bitno je da deca igraju, a na kraju uvek samo dvojica-trojica su interesantni iz cele generacije. Imamo ovde Poljoprivrednu srednju školu, najjača je u Vojvodini, tu su i razni zanati, plus imamo gimnaziju, imamo turistički smer, pa onda deca imaju gde da idu u školu. Imaju izbor".

"Vodimo o njima brigu, odemo u njihovu školu, pogledamo im ocene, pomažemo da polože sve što treba. Imamo kod nas i psihologa i pedagoga koji su 24 sata uključeni, tako da im nije ovde loše", sa osmehom priča predsednik TSC-a.

Akademija kluba je već toliko napredovala da je prethodnog leta trebalo da u njoj boravi i mlada reprezentacija Egipta. Ipak, njihov dolazak sprečila je pandemija korona virusa. 

Žemberi ističe da i sa te strane TSC gleda da se malo komercijalizuje, ali koliko je moguće, jer kapaciteti akademije nisu dovoljno veliki za takav poduhvat.

Koliki je budžet TSC-a

"Dobro je, korektno je. Nemamo mi budžet od 10-20 miliona, ali imamo 2-3 miliona evra bez problema. U Srbiji danas igraju klubovi i sa godišnjim budžetom 700.000 evra ili milion, što je jako malo. U odnosu na njih smo stabilni, a ovi najveći su neka druga priča. Nama je da budemo tu odmah iza njih, to je najbitnije."

Šta je onda sledeći cilj za TSC? Šta kada novi stadion zasija punim sjajem?

"Sledeće što hoćemo je da napravimo najjači rehabilitacioni centar u državi. Za oporavak igrača, gde ćemo da dovedemo najbolje profesore, gde ćemo da imamo hiperbarične komore, sve najbolje uslove. Da onda možeš tu da boraviš u hotelu, da imaš oporavak, da odeš na bazen, da šetaš u parku. To je za današnji sport jako bitna stavka - ishrana i oporavak."

TSC je prethodnu sezonu završio na 4. mestu u Superligi, obezbedivši time igranje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Za Žemberija je to cilj svake sezone, iako možda neće biti moguće da se baš svake godine i ostvari. Ali, takav pritisak je klubu neophodan.

"Mi sami sebi stvaramo taj pritisak, jer je to onda druga priča. Izađeš u Evropu i tu onda možeš da pokažeš svoje igrače, dobijaš i neke nagrade od UEFA. To daje drugu dimenziju klubu. Ja bih odmah potpisao da narednih 10 godina uvek budemo četvrti u ligi. To puno znači. Onda i igrači žele da dolaze, da se dokažu. I mora uvek da postoji cilj. Biti prvak nije realno, ali igrati Evropu - to je realno. Za to moramo da zapnemo. Onda ste evropski klub", zaključuje predsednik TSC-a Janoš Žemberi za MONDO.

 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci