Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 05:00
Dallas - LA Clippers
arenasport2
Na programu od 06:30
Pregled 2019
arenasport3
Na programu od 05:30
Finale 2016
arenasport4
Na programu od 06:30
Best of 2017/18
arenasport5
Na programu od 06:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
24.03.2020. - 09:25

Hoće li biti otkaza i smanjenja plata fudbalerima? Evo kako je u komšiluku

MONDO/Vedran Ševčuk
Trenutna situacija zbog pandemije korona virusa stvara brojne probleme širom sveta, a tek će...

Najjače fudbalske lige u Evropi izgubile su zaustavljanjem šampionata zbog korona virusa oko četiri milijarde evra, utvrdio je predsednik grupacije koja zastupa francuske fudbalske prvoligaše, Bernar Kajaco, i dodao da će se mnogi klubovi naći uskoro na ivici egzistencije.

Dakle, reč je o klubovima i ligama tzv. "Petice", čiji su budžeti astronomski za prilike u većini drugih zemalja.  

U Borusiji Menhengladbah igrači su već pristali na smanjenje plata, a Barselona je pozvala Lionela Mesija na razgovor... Njegov odgovor sigurno čekaju mnogi.

Šta, onda, tek reći za klubove iz Srbije i regiona...

Kada bude poznata konačna odluka o povratku na naše superligaške terene, potrudićemo se da doćemo do odgovora, a u međuvremenu su kolege iz banjalučke redakcije MONDA pokušale da saznaju šta će učiniti Fudbalski savez BiH da olakša život ekipama koje se takmiče u Premijer ligi BiH, Prvoj ligi Republike Srpske i Prvoj ligi Federacije BiH? Kakvi će biti potezi samih klubova, da li će biti otpuštanja igrača i smanjenja plata?

Odgovore na ova pitanja pokušali su da saznaju u ponedjeljak u razgovoru sa nekim od čelnika premijerligaša i prvoligaša Srpske.

Dragomir Buco Ilić, direktor Krupe, istakao je za MONDO.ba da njegov klub još nije povukao bilo kakve poteze, a da je svim zaposlenima normalno isplaćena februarska plata, što bi mogao biti slučaj i narednih meseci.

"FK Krupa će postupiti kao i svi ostali klubovi i ako bude preporuka FS RS mi ćemo ih poštovati. Sigurno je da nećemo iskakati u odnosu na ostale", rekao je Ilić i dodao da će se situacija definitivno odraziti na sve, pa i na fudbalske klubove.

"Iako Krupa nije u dubiozi teško ćemo podneti, jer ljudi koji pomažu klub će biti u problemima. Oni imaju veliki broj zaposlenih, teško će ozbezbediti plate za radnike, a kamoli iznos kojim pomažu naš klub. Dosta smo i uložili u prethodnom periodu sa ciljem da se vratimo u Premijer ligu BIH, jasno je da će sada svima biti teško", rekao je Ilić.

Prvi čovek Fudbalskog kluba Borac, Vico Zeljković, najavio je da će biti smanjenja plata, pa i raskida ugovora sa pojedinim fudbalerima.

"Ovakvu situaciju niko nije mogao ni da zamisli. Svi klubovi iz ovoga će izaći sa velikim minusom. Sada klubovi treba da misle na igrače, ali i igrači na klubove. Moraćemo ući u reviziju ugovora, pa čak i u raskide nekih ugovora. Kao član IO FS BIH zalagaću se i da FS BIH pomogne ovu krizu, kako bi svi klubovi mogli da je prebrode“, rekao je Zeljković.

Predsednik Rudar Prijedora, Darko Milunović, rekao je da prijedorski klub još nije doneo konkretne odluke ili mere, jer se čeka da se vidi šta će biti sa aktualnom sezonom, koja sada je već izvesno neće biti završena na uobičajen način.

"Ovo je vanredna situacija i sigurno je da će mnogo uticati na sve, pa i na naš klub. Evo sada smo u situaciji da omladinska škola ne radi, nemamo prihode od članarina, pa ni treneri nemaju primanja. Isto tako moguće je da nam sponzori odgode tranše s obzirom na to da sponzorstva verovatno neće biti prioritet. Neku 'gimnastiku' moraćemo da radimo, ali treba svi tek da sednemo i analiziramo situaciju", rekao je Milunović.

Prema njegovim rečima, o ovim pitanjima treba da se izjasni FS RS i FS BiH.

"Videćemo kakav će biti i stav Saveza i svih pa da i mi donesemo svoj sud. Razmišljam o nečemu, ne znam da li je to pravno izvodivo, možda da npr. igračima koji u ova tri meseca ne mogu da odrade ugovor, da im se prolongira taj ugovor, da prva tri radna meseca to odrade. Trenutno nemamo preciznih odgovora na sve ovo, verovatno će se do kraja sedmice neke stvari iskristalisati", rekao je Milunović.

I u Širokom Brijegu nemaju jasan odgovor na ova pitanja.

"Još je rano o tome govoriti. U kontaktu smo sa klubovima iz BiH i van nje, još nismo doneli nikakve odluke, ali ponašaćemo se u skladu sa ponašanjem drugih klubova u Evropi i u BiH. Kako bude većina rešavala ovaj problem, tako ćemo i mi. Ključnu ulogu bi trebao da odigra FS BiH prema uputstvima UEFA i FIFA. Ova situacija će ekonomski pogoditi ne samo fudbalske klubove već celu državu", rekao je za naš portal Dalibor Šilić, direktor kluba sa "Pecare".

Sličnog mišljenja je i funkcioner Zrinjskog, Danko Šulenta, koji nam je preko klupskog portparola Marija Pandže, prosledio odgovore na pitanja.

"Davati konkretne odgovore na takva i slična pitanja danas je jednostavno preuranjeno. Od odluke da se takmičenje odgađa do daljnjeg prošlo je samo deset dana i svima je jasno da sve ili puno toga zavisi od toga koliko će ova situacija potrajati. Ne sumnjamo da će o ovim pitanjima službeni stav morati zauzeti i krovne fudbalske organizacije, naravno i sama država, jer su svi klubovi deo jednog sistema, koji je sada zaustavljen zbog vanrednih okolnosti, odnosno pandemije. Naravno, klubovi će morati poštovati uputstva koje će dati UEFA, a koja će, uvereni smo, znati doneti razumne odluke", istakli su u mostarskom klubu za MONDO.

Nebojša Tomić, direktor bijeljinskog Radnika istakao je da u klubu prate situaciju sa korona virusom, ali da još nije doneta bilo kakva odluka, niti će biti dok to ne učini Fudbalski savez BiH.

"Nismo još pričali na temu, čekamo da vidimo šta će se dalje događati u državi s ovom pandemijom. Mi skupljamo pare da isplatimo februarsku platu, a finansiramo se iz budžeta grada, sad to ne možemo da očekujemo, kao i od prodaje fudbalera. Dok se ne oglasi FS BiH, mi nećemo donositi nikakve odluke. Ali kako svi u okruženju, tako ćemo se i mi ponašati. Moramo shvatiti igrače, posebno one sa porodicama, ali ne smemo ni dozvoliti gašenje kluba. Trudićemo se da maksimalno ispoštujemo igrače i nadamo se da će ovo stanje što pre biti završeno", rekao je Tomić za naš portal. 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci