Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Jovanović u dresu reprezentacije Srbije
Fudbal
26.08.2022. • 12:44

SRBIJA FAVORIT IZ SENKE U KATARU: Lane Jovanović smatra da Piksijev tim ima sve

Jovanović u dresu reprezentacije Srbije
(MN Press)
Svetsko prvenstvo u fudbalu biće održano u novembru i decembru

Jedan od učesnika je i fudbalska reprezentacija Srbije, koja se na spektakularan način, pobedom nad Portugalom u Lisabonu, plasiala na Mundijal.

Srbija će igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Bivši reprezentativac Milan Lane Jovanović smatra da će Srbija biti "favorit iz senke" u Kataru.

"Teško je ostati objektivan posle ovakvog izdanja u kvalifikacija i fantastičnog meča protiv Portugala. Mi smo tu istakli kandidaturu za najviši domet i sada ako bih vam rekao da smo mi favoriti iz senke na Mundijalu to bi možda opet bilo pripisano našem mentalitetu, koji je možda prepotentan, ali zaista mislim da imamo velike šanse za visok domet", izjavio je Jovanović.

Junak čuvene pobede protiv Nemačke na Mundijalu u Južnoj Africi u razgovoru za Tanjug istakao je kako se nada da će današnja generacija uraditi ono što njegova nije uspela.

"Takmičenje reprezentacija je najspecifičnije i najneizvesnije upravo zato što snaga jedne reprezentacije na zavisi ni od ekonomske moći zemlje, ni od populacije koju ta zemlja, više zavisi od kulturološkog obrazca koji fuddbal nosi, od trenutka, faktora sreće, da imate pojedince za velike dela, tim, od odnosa, nadahnuća. Mislim da su svi uslovi sada na našoj strani. Imamo tim, sistem, selektora koji je autoritet, koji nesumnjivo zna posao, ima bekgraund fudbalski koji je ogroman, a samim tim je doneo i kvalitet koji je besprekoran".

Imamo pojedince koji su fenomelani, najbolji napadački potencijal u Evropi, Mitrović, Vlahović, Jović, a igraće jedan ili dvojica, vezni red nestvaran i odbrana ima svoje kvalitete, navodi Jovanović.

"Takođe, imamo mnogo igrača koji mogu da reše utakmice, a nekad je dovoljan samo jedan. Ako ih imamo više možemo da 'meljemo' kao u Portugalu. To što nas nisu stavili u red najozbiljnih favorita treba da nam da mirnoću, komfor, svesni svojih kvaliteta i naravo ne lišeni najviših ambicija. Igrači su svesni, osećaju koliko mogu, oni imaju svoj identitet u evropskom fudbalu, sjajne statistike".

"Ovo što radi Mitrović je nestavarno, on je najbolji igrač reprezentacije Srbije svih vremena, ne po ovome što je uradio u klupskom, nego u reprezentativnom. U tim godinama najbolji strelac, način na koji je davao golove, naravno, mnogo toga je dizajnirao i Tadić, imamo i druge igrače, imamo veliki potencijal. Ako otvorimo protiv Brazila na pravi način mislim da imamo velike šanse", kazao je Jovanović.

Jovanović je na konstataciju da je cela njegova karijera, koja je bila prilično uspešna, stala u tu pobedu protiv Nemačke rekao:

"Često sam apostrofirao da se kod nas velike pobede prepričavaju decenijama, a da nam nažalost to nije navika. Ja bih sada, pre svega kao navijač, iz ove perspektive voleo da češće pobeđujemo velike reprezentacije i da to bude rutina koja će nas pozicionirati u sam vrh evropskog i svetskog fudbala. Jedna od utakmica na koju sma ponosan kao navijac je naravno ova protiv Portugala jer nismo mogli na briljantniji način da se plasiramo i pošaljemo poruku šta nam je ambicija u perspektivi. Protiv velike ekipe, na gostujućem terenu bili smo dominantni u onome što je upravo protivniku bilo najjače oružje, posed, imali smo kontrolu 90 minuta i ono što nam je možda nedostajalo u nekim prethodnim velikim utakmcama, fazama, jeste faktor sreće, koji nam je ovaj put bio naklonjen. I kada odigrate najbolju utakmicu bez faktora sreće teško je da epilog bude pozitivan".

"Utakmica protiv Nemačke jeste sinonim za moju reprezentatiuvnu karijeru, a neretko i za ceo jedan period generacije koju pripadam i nažalost taj naš stauz je stao u tu jednu utakmicu, a stali smo tamo gde ne treba jer nismo protiv Australije valorizovali dobru igru i formu, već i veliko samopuzdanje koje smo imali, plus nije nam sreća bla nakolonjena, navodi on.

"To je jedina utakmica za kojom je ostalo žal što nismo pobedili i siguran sam da smo prošli da bismo nastavilu velikom stilu. Opet, sa druge strane meni je drago da sam delio svlačionicu sa igračima koji su napravili takve karijjere kao što su Stanković, Vidić, Bane Ivanović i drugi", zaključio je Jovanović, koji je u dresu Srbije odigrao 44 utakmice i postigao 11 golova.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci